Persvrijheid in Turkije

Source: H. (Harry) van Bommel i, published on Wednesday, March 16 2011, 14:22.

\

Foto: Karen Horton

Voor een goed functionerende democratie is persvrijheid van groot belang. Dat betekent niet alleen de mogelijkheid om vrij te publiceren, maar ook bescherming bij de uitoefening van je beroep als journalist. Aan beide schort het in Turkije. Daarom roep ik de Nederlandse regering in onderstaande vragen op dat bij de Turkse regering aan de orde te stellen. Als het land ooit lid wil worden van de Europese Unie dient het op dit punt snel verbetering laten zien.

Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over persvrijheid in Turkije.

  • 1. 
    Deelt u de mening dat de arrestatie van een aantal journalisten zoals Ahmet Sik en Nedim Sener in Turkije in strijd is met de vrijheid van meningsuiting? (1) Is het juist dat 68 journalisten in arrest zijn vanwege hun werk? Zo ja, deelt u de mening dat het noodzakelijk is journalisten onmiddellijk vrij te laten? Indien neen, waarom niet? (2)

2 Bent u bekend met de conclusies van Sener naar aanleiding van zijn onderzoek naar de moord op Hrant Dink dat politie en veiligheidsdiensten geen hand uitstaken om de moord op Dink te voorkomen? Is het juist dat dezelfde agenten in de zaak Dink nu het onderzoek leiden naar mensen die de regering niet gunstig gezind zijn?

  • 3. 
    Acht u de arrestaties in Turkije overeenkomstig de status van een kandidaat lidstaat van de EU? Zo ja, kunt u dat toelichten? Indien neen, bent u bereid de Turkse regering te manen haast te maken met de democratisering?
  • 4. 
    Is de Nederlandse regering bereid in de onderhandelingen van de EU met Turkije opheldering te vragen over de rol van Fethullah Gülen in de huidige politieke constellatie in Turkije? Indien neen, waarom niet?

Bronnen:

1 “Journalist Sener: They Would Have Taken Me in Anyways”, bianet.org, 9 maart 2011, zie http://bianet.org/english/english/128445-journalist-sener-they-would-have-taken-me-in-anyways. Zie ook “Turks modelrol is ‘farce’”, NRC Handelsblad, 8 maart 2011 en “A dangerous place to for a journalist”, The Economist, 10 maart 2011, zie http://www.economist.com/node/18333123.

  • 2. 
    Getal van 68 gesteld door Ercan Ipekçi, voorzitter van het platform voor vrijheid voor journalisten, zie “Thousands of People Demonstrate for “Freedom for Journalists”, Bianet.org, 14 maart 2011, zie http://bianet.org/english/freedom-of-expression/128553-thousands-of-people-demonstrate-for-freedom-for-journalists. Daarnaast gaat het 45 journalisten tegen wie proces loopt dat zij in vrijheid mogen afwachten en meer dan 2000 processen die hangen en meer dan 4000 gerechtelijke onderzoeken.