Stop onnodige obstakels voor vrij verkeer van werknemers - Main contents
Vrij verkeer van werknemers - alle Europeanen mogen overal in de Europese Unie werken - is een van de basisprincipes van de Europese Unie. Toch is een Europese arbeidsmarkt die niet discrimineert op basis van nationaliteit nog lang geen realiteit. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen wil dat dit snel verandert en vraagt om een onderzoek naar de economische gevolgen. Het Europees Parlement discussieerde woensdag over het bevorderen van arbeidsmobiliteit in de Europese Unie.
Cornelissen, woordvoerder voor sociale zaken: “Zowel gastland als thuisland hebben economische baat bij het eenvoudig over de grens kunnen werken binnen de Europese Unie. Het is daarom zaak dat sociale zekerheid en erkenning van diploma's geen belemmeringen vormen voor arbeidsmigratie.”
Wat is het nut van drempels?
Veel landen, waaronder Nederland, werpen nog steeds drempels op voor EU-landen pas lid zijn van de Europese Unie. Europese regels staan het toe om tot jaren na toetreding nog steeds een werkvergunning te eisen aan inwoners van deze nieuwe lidstaten. Marije Cornelissen wil dat het nut van deze overgangsobstakels ter discussie wordt gesteld: “Ik vraag de Europese Commissie om in kaart te brengen wat de effecten van deze overgangsregels zijn. Dit is van groot belang voor toekomstige uitbreidingen van de Europese Unie. Het recht op vrij verkeer van werknemers mag niet selectief worden toegepast. We moeten oppassen dat landen hun arbeidsmarkten afschermen op basis van ongefundeerde sentimenten.”
Uitbuiting van mobiele werkersnemer tegengaan
In plaats van het opwerpen van barrières voor het werken over de grens binnen de EU, wil GroenLinks dat er meer gebeurt om uitbuiting van mobiele werknemers tegen te gaan. "Onze energie moeten we stoppen in het bestrijden van uitbuiting van werknemers die in een ander EU-land werken. Europa moet met oplossingen komen om constructies als schijnzelfstandigheid aan te pakken waarmee fatsoenlijke lonen en arbeidswaarden omzeild worden", stelt Cornelissen.