Europees quotum voor vrouwen in bedrijfsleven is noodzakelijk

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Wednesday, March 16 2011.

Eurocommissaris Viviane Reding (Justitie en Grondrechten) wil het Europese bedrijfsleven quota opleggen als er voor 8 maart 2012 (internationale vrouwendag volgend jaar) geen significante verbetering is in het aantal vrouwen in de top van grote bedrijven. GroenLinks wil dat het Europees Parlement de eurocommissaris steunt door zich ook uit te spreken voor quota.

Vrijblijvende aanmoedigingen aan bedrijven hebben tot nu toe weinig uitgehaald, stelt GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen. “Terwijl tijdelijke quota voor vrouwen zeer effectief gebleken zijn in bijvoorbeeld Noorwegen en Spanje. Het is dé manier om een doorbraak te forceren waarna de plaats van vrouwen in leidinggevende functies eindelijk vanzelfsprekend wordt. Als een meerderheid in het Europees Parlement daarvoor stemt, laten we zien dat het ultimatum menens is.”

De afgelopen zeven jaar is het aantal vrouwen in raden van bestuur met een half procent per jaar gestegen.

Cornelissen: “In dit tempo duurt het nog vijftig jaar voordat het aantal mannen en vrouwen in evenwicht is. Terwijl allang is gebleken dat het voor bedrijven zeer gunstig is om in raden van bestuur en topposities zowel mannen als vrouwen aan te stellen.”

Het volledige Europees Parlement spreekt zich in april uit over de gewenste maatregelen om het aantal vrouwen in leidinggevende posities te verhogen.