Wilhelmina en haar Ghanese moeder kwamen logeren

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Friday, March 18 2011, 18:34.
Wilhelmina en haar Ghanese moeder kwamen logeren
Bron: Blog Judith Sargentini

Georgina kwam een nachtje logeren en ze nam haar dochter Wilhelmina mee. Georgina is een Ghanese vrouw, maar haar dochter is Nederlands. Georgina heeft geen verblijfsstatus, maar Wilhelmina is hier geboren en heeft een Nederlands paspoort. Wilhelmina is drieënhalf, gaat naar de voorschool en lag op mama's schoot te snurken op mijn bank. We deden mee aan de Nacht van de vervanging om te protesteren tegen het strafbaar stellen van illegaliteit. We aten samen met andere vluchtelingen en gastgezinnen in het Verzetsmuseum in Amsterdam en daarna ging ieder zijns weeg. Sommigen gingen stappen, anderen zoals wij, keken thuis voetbal en spraken over de situatie in Libië en een beetje over het eigen leven.

Georgina is bang dat ze zal worden teruggestuurd naar Ghana. De Nederlandse overheid vindt dat ze haar Nederlandse dochtertje ook wel daar kan opvoeden. Maar Georgina wil hier blijven. Van de week hoorde ze op de radio dat het Europees Mensenrechtenhof heeft bepaald dat een ouder zonder Europees paspoort bij zijn kind met Europees paspoort moet kunnen blijven. Het Hof oordeelde in een zaak van een Colombiaans echtpaar met kinderen met een Belgisch paspoort. Georgina heeft haar advocaat gebeld en gevraagd of dit voor haar ook opgaat. De advocaat zoekt het uit.

Wilhelmina leert en speelt ondertussen verder op een voorschool in Amsterdam. Ik heb haar moeder postzegels laten zien met de afbeelding van 'onze Willemien' en heb haar vertelt dat de Koningin een stevige vrouw was. Haar 'Mina' heeft een mooi voorbeeld om zich aan op te trekken.