VVD: Meldplicht voor artsen en andere hulpverleners

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Tuesday, March 22 2011.

De VVD pleit voor een wettelijke meldplicht voor artsen en andere hulpverleners om ernstige incidenten in de gezondheidszorg aan de kaak te stellen.

De meldplicht moet voorkomen dat slecht functionerende artsen hun werk kunnen blijven voortzetten.

Aanleiding voor de meldplicht is een aantal ernstige incidenten: alcohol -en drugsgebruik onder artsen, met alle risico’s van dien. Maar ook een arts die keer op keer in de fout gaat bij het behandelen van patiënten. De meldplicht moet artsen en andere hulpverleners dwingen om misstanden te melden ter bescherming van de patiënt. VVD Tweede Kamerlid Helma Lodders: “Het is verwerpelijk dat collega’s dit soort incidenten niet melden. Er is al een gedragscode voor artsen, maar die maakt blijkbaar geen indruk. Mede door de sterke hiërarchie in de artsenwereld is het namelijk ongebruikelijk om uit de school klappen over een collega. Dat moet echt anders, want de impact van arts die slecht werk levert, is enorm”. VVD pleit al langer voor meer transparantie in de zorg. Dit is in het belang van de kwaliteit van de zorg en daarmee in het belang van de patiënt.

De VVD zal er bij de minister van VWS voor pleiten om deze meldplicht op korte termijn in de wet op te nemen. Helma Lodders:,,ik hoop dat extra aandacht voor dit onderwerp de artsen intussen bewuster maakt van hun morele verplichting om dit soort incidenten te melden”.