Europees Parlement beschermt consumenten bij online aankopen

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Thursday, March 24 2011.

GroenLinks is tevreden met een flink aantal belangrijke verbeteringen van de rechten van consumenten. Het Europees Parlement stemde donderdag in met een pakket maatregelen die zorgen voor een betere bescherming van consumenten, ook bij online aankopen.

“Dit is een goede stap op weg naar betere consumentenrechten op de gehele Europese markt”, stelt GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen. “Zowel bij het shoppen in de winkel, aan de telefoon, als op het internet zijn consumenten met deze richtlijn beter beschermd tegen risico's bij aankopen. Ook de economie heeft er baat bij als mensen met meer vertrouwen kunnen winkelen.”

Als de Europese ministers akkoord gaan dan worden onder andere de volgende regels van kracht:

  • Consumenten krijgen het recht om een transactie te herroepen tot twee weken na aankoop.
  • Klanten die online kopen moeten beter worden geïnformeerd; de totale prijs moet duidelijk vermeld worden.
  • Als er problemen zijn met de levering van een product, dan is dat de verantwoordelijkheid van de leverancier en niet van de consument

Regels voor immateriële goederen

Cornelissen is vooral tevreden dat digitale producten ook onder nieuwe consumentenregels moeten gaan vallen: dat betekent dat consumenten ook worden beschermd bij het online kopen van immateriële goederen, zoals software. “Dat is een belangrijke verbetering gezien de groei in deze sector", aldus Cornelissen.

Geen minimumnorm

Op het vlak van oneerlijke contractvoorwaarden lukte het de Groenen niet om een meerderheid te krijgen voor het principe dat landen hogere eisen mogen stellen dan de EU-normen voor bescherming. Cornelissen: “Het was beter geweest als de Europese Unie hier een minimumnorm had gehanteerd zodat landen nooit gedwongen zijn om hun standaard naar beneden bij te stellen. Ik hoop dat in de onderhandelingen met de Europese ministers daar nog verbetering in komt.”