EP krijgt Europese variant van Verantwoordingsdag (Gehaktdag)

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Monday, March 28 2011.

De begrotingscontrole commissie van het Europees Parlement is akkoord met de verantwoording voor de Europese begroting voor 2009.

Om de effectiviteit te verbeteren heeft D66 Europarlementslid Gerben Jan Gerbrandy voor de komende jaren wel een aantal keiharde eisen op tafel gelegd.

Zo wil D66 dat er binnen de Europese Commissie een ´prestatie beoordelaar´ wordt aangesteld die elk jaar kijkt of de gestelde doelen echt worden gehaald. Gerbrandy: "Je krijgt dan een Europese variant van Gehaktdag in de Tweede Kamer. Het Europees Parlement debatteert elk jaar over het rapport van de EC. Op die manier kan de EU ons uiteindelijk nog meer profijt opleveren."

opschorten subsidies bij fouten in bestedingen

Als het aan de liberalen ligt worden subsidies straks veel sneller opgeschort als lidstaten fouten maken bij de besteding van subsidiegelden. Als er nu iets fout gaat dan duurt het jaren voordat een correctie kan worden toegepast. D66 vindt het ook van groot belang dat de gemaakte fouten openbaar worden gemaakt.

Verplichte nationale verklaringen

Verder hamert D66 er al jaren op dat de lidstaten via nationale verklaringen verplicht worden verantwoording af te leggen over de manier waarop ze het geld uit Brussel uitgeven. Tot dusver doen nog maar vier landen, waaronder Nederland, dit op vrijwillige basis. Als het aan Gerbrandy ligt moeten de lidstaten vanaf de nieuwe meerjarenbegroting in 2014, elk jaar met een Nationale verklaring komen die getekend is door de minister van Financiën.

In april sluit het Europees Parlement het onderzoek af naar de besteding van de gelden voor het financiële jaar 2009.