Commissie hekelt plannen strafbaarstelling illegaal verblijf

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Wednesday, March 30 2011.

Europarlementariërs van de SP, PvdA, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie zijn verheugd met antwoorden van de Europese Commissie over de kabinetsplannen om illegaal verblijf in Nederland strafbaar te stellen.

PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt: "Het antwoord van de Europese Commissie is helder: het algemeen criminaliseren en gevangen zetten van immigranten zonder verblijfsvergunning, inclusief kinderen, is in strijd met de Europese regels. Het Nederlandse kabinet kan dus niet zomaar doorgaan met zijn plannen."

SP-Europarlementariër Dennis de Jong, initiatiefnemer van de gezamenlijke vragen: "De Europese Commissie geeft duidelijk aan dat algehele strafbaarstelling van illegaal verblijf in strijd is met Europese regels. Het zal voor de regering heel lastig worden om een wetsvoorstel te maken dat door Brussel wordt toegestaan."

Belangrijke stap in tegengaan plannen Leers

De Europarlementariërs zien het antwoord van de Europese Commissie dan ook als een belangrijke stap in het voorkomen van de aangekondigde maatregelen van minister Leers. Eerder al kwam er forse kritiek van de Vereniging Nederlandse Gemeente en van de Nederlandse Raad van Kerken. De Europarlementariërs zijn bezorgd over de gevolgen van de in hun ogen ondoordachte, onmenselijke en contraproductieve plannen van het kabinet. Met de waarschuwing van de Europese Commissie zal het kabinet gedwongen worden om de plannen opnieuw tegen het licht te houden.

De Europarlementariërs verwachten dat de Tweede Kamer snel in debat gaat met minister Leers over de consequenties van de antwoorden van de Europese Commissie voor de kabinetsplannen.