Bezoek aan China: Nanjing, donderdag

Source: J.C. (Jan Kees) de Jager i, published on Thursday, March 31 2011.

Gisteravond van Beijing doorgevlogen naar Nanjing. Op het vliegveld merkte je de bedrijvigheid van de aanstaande G20-conferentie al direct. Veel delegaties op weg naar hun hotel voor de bijeenkomst over de toekomst van het internationale monetaire systeem.

Het seminar begon vanochtend met een toespraak van president Sarkozy, Frankrijk is op dit moment voorzitter van de G20. Sarkozy onderstreepte de problemen van het systeem: de enorme volatiliteit van de wisselkoersen, prijzen van grondstoffen en internationale kapitaalstromen. Doordat Sarkozy vertraagd was, heb ik hier al verschillende collega's wat uitgebreider kunnen spreken. Zo heb ik met de Amerikaanse minister van Financiën Geithner gesproken, maar ook de Duitse en Franse ministers van Financiën, Schäuble en Lagarde, minister Osborne van het VK en diverse ministers uit Azië. Christine Lagarde, de Franse minister van Financiën heb ik uiteraard bedankt voor de uitnodiging. Het is goed dat Nederland weer is betrokken bij G20-activiteiten.

Als we een volgende crisis willen voorkomen, moeten we niet alleen zorgen voor goed toezicht op de financiële sector, maar ook het internationale monetaire systeem hervormen. Ik heb gepleit voor een grotere rol voor het Internationaal Monetair Fonds. Het IMF moet als onafhankelijke scheidsrechter zorgen dat G20-landen rekening houden met de consequenties van hun handelen voor de wereldeconomie. Ik heb de vergelijking gemaakt met de EU. Net als in Europa moeten we elkaar als G20 de maat nemen, maar niet de wet voorschrijven.

In de middagsessie heb ik een presentatie gehouden over 'surveillance', het elkaar voortdurend scherp houden en aanspreken. Hoe zorg je ervoor dat je gedrag waar andere landen veel last van hebben, kunt voorkomen.

Met mijn Chinese counterpart Xie heb ik nog wat langer à deux gesproken. We hebben het onder andere gehad over de Europese schuldencrisis, de afspraken die we hebben gemaakt over het aanscherpen van de Europese begrotingsregels en Nederlandse bedrijvigheid in China.

Voor mijn gesprekken met de Nederlandse pers was het tijdsverschil erg handig. Hier is het zes uur later dan in Nederland. Morgen bezoeken we een fabriek van DSM en een groep andere Nederlandse ondernemers die hier actief zijn. Dat vind ik altijd mooi om te zien: waar je ook komt in de wereld, er zijn altijd wel ondernemende Nederlanders actief.