Toezicht op corporaties - Main contents
Dit woonblog is een vrije oefening. Zo schreef collega Betty de Boer (VVD) onlangs over verandering van de huurmarkt. Dus zou ik nog verder kunnen gaan door te schrijven over hervorming van de hele huizenmarkt. Huur en koop.
Of ik zou juist a la PvdA in kunnen gaan op specifieke regionale knelpunten. Zoals krimpgebieden, grootstedelijke krapte, krachtwijken of studentenhuisvesting.
Maar ik doe het niet. Want als D66-er dien je een beetje te verrassen. Dus blog ik vandaag over toezicht op corporaties.
Sinds 1 juli 2009 is er een Stichting Visitatie Woningcorporaties. Opgericht door het minister WWI, Aedes, de Woonbond en de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties.
Deze stichting streeft een onafhankelijke visitatie van de ruim 400 corporaties na. Want visitatie staat namelijk in twee codes die voor corporaties gelden. Namelijk de Governancecode Corporaties en de Aedescode.
Desondanks doen niet alle corporaties aan de visitatie mee. Ongeveer de helft is nog niet gevisiteerd. Hier zitten ruim honderd kleine corporaties bij die respijt kregen. Maar er zitten ook weigerachtigen tussen. Ongeveer 20% van de corporaties verzet zich structureel.
Jammer, want het imago van corporaties is niet best. En van het niet naleven van governance wordt een slecht imago alleen maar slechter.
De vraag is of je visitatie kunt afdwingen door de codes algemeen verbindend te verklaren, net zoals bij CAO's gebeurd.
D66 houdt van keuzevrijheid en is niet doel op collectieve plichten.
D66 vindt iets te verbergen mogen hebben een onderdeel van vrijheid.
Maar D66 vindt privacy vooral een recht van individuen en niet van organisaties. En zeker niet voor corporaties met een maatschappelijke opdracht.
Daarom moet elke corporatie zich gewoon laten visiteren. En rap wat.