D66 juicht de plannen voor een Europese BTW toe

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Wednesday, April 6 2011.

De Europese begroting kan al voor de helft worden gefinancierd door de komst van een Europese BTW. Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek van twee toonaangevende denktanks, die hun resultaten vanmorgen presenteerden in het Europees Parlement in Straatsburg.

"Met slechts 1% BTW voor de EU kan al de halve Europese begroting direct gefinancierd worden", aldus Europarlementslid Gerben Jan Gerbrandy.

Eenvoudig, transparant en eerlijk systeem

In het D66 pamflet Europa Verdient Beter van begin dit jaar werd een Europese BTW al door Gerben Jan Gerbrandy en Gerard Schouw aangewezen als beste manier om de Europese begroting te financieren. Volgens de D66 Europarlementariër is de financiering van de Europese begroting uit directe middelen een eenvoudig, transparant en eerlijk systeem. Gerbrandy: "De verdeling van de lasten zal veel eerlijker verdeeld zijn. Daarnaast voorkomt het dat lidstaten de EU verengen tot een boekhoudkundige activiteit die alleen in netto- en brutotermen is te beschrijven. Het zal de Europese meerwaarde van de begroting vergroten."

Gehele EU begroting kan uit directe middelen

De denktanks stelden voor om naast de BTW ook een ecotax of een belasting op financiële transacties in te stellen om de directe middelen van de EU aan te vullen. Door deze directe middelen zou zelfs de gehele begroting direct kunnen worden gefinancierd.