Europese interne markt moet socialer en duurzamer

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Wednesday, April 6 2011.

GroenLinks is blij dat het Europees Parlement aan de Europese Commissie vraagt om wetgeving over de Europese interne markt altijd te toetsen op consistentie met sociale rechten. Ook wil het Europarlement dat de Europese binnenmarkt wordt ingezet voor de overstap naar een duurzame economie. De Europese Unie werkt op dit moment aan een Single Market Act, een reeks van vijftig voorstellen om beter te kunnen profiteren van de voordelen van de Europese interne markt.

“Het vervagen van landsgrenzen binnen de EU heeft ons veel economische voordelen gebracht, maar leidt ook tot zorgen over bijvoorbeeld arbeidsvoorwaarden en het milieu”, zegt GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen. “Ik juich het toe dat de Europese Commissie een nieuwe impuls geeft aan het verbeteren van de interne markt. Maar dan moeten sociale vooruitgang en duurzaamheid harde voorwaarden zijn.”

Cornelissen benadrukt dat er nog veel verbeteringen nodig zijn om ervoor te zorgen dat Europeanen optimaal profiteren van het wegvagen van de binnengrenzen: “Werknemers uit Roemenië moeten zonder belemmering en zonder risico op uitbuiting in Nederland aan de slag kunnen. Het meenemen van je opgebouwde pensioen, de erkenning van je diploma en je rechten als consument moeten overal in de EU vanzelfsprekend worden.”