Europees plan rechters baart zorgen

Source: J. (Jeroen) RecourtĀ i, published on Wednesday, April 6 2011.

Het recente voorstel vanuit Europa dat uitspraken van rechters in alle landen van de EU uitvoerbaar moeten worden, roept bij mij veel bezorgdheid op. Als er rechtelijke uitspraken in civiele zaken worden gedaan in landen waar het rechtssysteem niet op orde is, wordt Nederland door dit voorstel gedwongen die uitspraak uit te voeren. Op deze manier importeren we een lagere kwaliteit en mogelijk zelfs corruptie in ons eigen rechtssysteem. De inzet moet juist zijn om de kwaliteit in Nederland beter te maken.

Het idee is ontstaan omdat uitspraken die in de Europese lidstaten worden gedaan, op die manier makkelijker kunnen worden uitgevoerd omdat de uitspraak geldig is in al die lidstaten. Het voorstel dat er nu ligt gaat over alle civiele zaken. Als er in het buitenland een uitspraak wordt gedaan die niet deugd, wordt deze uitspraak ook in ons land rechtsgeldig. Een Nederlandse rechter kan zich, na invoering van dit voorstel, niet meer over de werking van deze uitspraak buigen.

De Nederlandse rechterlijke toets verdwijnt volledig. Ik ben daarom een groot voorstander van het door de Eerste en Tweede Kamer genomen voorbehoud. We zijn er gelukkig nog op tijd bij om Brussel op andere gedachten te brengen.