Kamp Ashraf

Source: H. (Harry) van Bommel i, published on Friday, April 8 2011, 13:45.

Gisteravond heeft de Iraakse regering een grote aanval ingezet op de bewoners van Kamp Ashraf, in Irak. Inmiddels zijn naar verluid meer dan 20 doden en honderden gewonden gevallen. Het heeft er alle schijn van dat Irak de beweging nu echt wil vernietigen. Eerdere pogingen werden gestaakt. De Nederlandse regering heeft steeds gesteld op te zullen komen voor de humanitaire rechten van de bewoners.

De Iraanse leden van de Mojaheddien Khalk hebben lang geleden onderdak gevonden in Kamp Ashraf. Zij zijn dertig jaar geleden uit Iran verjaagd door het regime van Khomeini nadat alle oppositie verslagen was. De Mojaheddien Khalk is een partij die marxistische denkbeelden combineert met islamitische opvattingen. Ook in Europa zijn veel leden opgedoken, waar ze met een eigen beweging deel uitmaken van de Iraanse gemeenschap van ballingen.

Ik heb vanochtend de volgende Kamervragen aan minister Rosenthal gesteld:

Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de minister van Buitenlandse zaken over aanval op kamp Ashraf in Irak.

1 Is het juist dat vanaf donderdagavond 7 april een aanval door het Irakese leger een aanval is uitgevoerd op Kamp Ashraf waarbij gebruik is gemaakt van landmachteenheden en speciale eenheden van de politie met honden? Is duidelijk wat het doel van de aanval is?

2 Is het juist dat zeker 200 mensen zijn verwond en minstens 23 mensen (17 mannen en 6 vrouwen) zijn gedood? (1) Indien neen, hoe zijn dan de feiten?

3 Is het juist dat generaal Ali Gheidan, commandant van de Irakese infanterie, opdracht heeft gegeven om met scherp te schieten? Is het tevens juist dat met militaire voertuigen op mensen is ingereden? Indien neen, hoe zijn dan de feiten? (2)

4 Wat bent u voornemens te doen jegens de regering van Irak in het licht van uw opvatting dat “de bewoners van Kamp Ashraf recht hebben op een humanitaire behandeling en op waarborging van hun mensenrechten”? Deelt u de opvatting dat deze aanval een flagrante schending is van een humanitaire behandeling? Indien neen, waarom niet? (2)

  • 5. 
    Wilt er bij de Irakese autoriteiten op aandringen de arrestanten vrij te laten en hoe dan ook niet uit te leveren aan Iran? Indien neen, waarom niet? Bent u bereid hierop de Nederlandse ambassade te laten toezien? Indien neen, waarom niet?
  • 6. 
    Deelt u de mening dat het noodzakelijk is een internationaal onafhankelijk onderzoek te laten doen? Deelt u de opvatting dat de verantwoordelijken voor dit bloedbad gerechtelijk moeten worden vervolgd? Zo ja, door wie? Indien neen, waarom niet?

Bronnen:

1 Irak valt Iraans ballingenkamp Ashraf aan, 8 april 2011. Novum/AP.

2 Verklaring Iraanse organisatie NCRI.

3 Brief aan Tweede Kamer 15 maart 2011, nr 29251-163.