Nieuw Europees Roma beleid lege huls

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Friday, April 8 2011.

"De Europese plannen voor integratie van de Roma zouden wel eens een lege huls kunnen zijn als het bij voornemens alleen blijft " zegt PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt vandaag tijdens haar bezoek aan Roma in Utrecht.

Deze week presenteerde de Europese Commissie haar voorstellen voor een Europees Romabeleid. De verantwoordelijkheid voor een betere integratie van Roma ligt bij de lidstaten zelf, vindt de Europese Commissie en eist daarom nieuwe nationale doelstellingen om onderwijs, werkgelegenheid, gezondheidszorg en huisvesting van Roma te verbeteren. Bozkurt is teleurgesteld dat de nieuwste plannen van de Europese Commissie het nalaten de discriminatie van de Roma doelmatig aan te pakken.

"Ik zal er op toezien dat de lidstaten zich ook echt houden aan hun doelstellingen. Er blijft intussen nog altijd de dreiging dat door discriminatie en stigmatisering de Roma geen kansen krijgen. Het is daarom van belang dat juist op lokaal en regionaal niveau wordt onderzocht wat goede praktijken zijn die de Roma echt vooruit helpen", zegt Bozkurt. "De beschikbare Europese middelen moeten dan ook niet blijven liggen, maar moeten effectief gebruikt worden door deze overheden."

De Europese Commissie heeft miljoenen Euro´s beschikbaar gesteld voor haar Romabeleid, maar veel geld wordt tot nu toe niet benut. Bozkurt dringt daarom aan op het scherper controleren van de uitgaven van deze fondsen.

Bozkurt doet ook een oproep aan de lokale overheden vandaag om in dialoog te gaan met de Roma zelf. "De enige manier om de levensomstandigheden van de Roma te verbeteren is henzelf te overtuigen van hun kansen en de Roma te betrekken bij hun eigen emancipatie."