Veroordeling kindermisbruik moet in Europees strafregister

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Friday, April 8 2011.

Nederland ondersteunt een voorstel van PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt om kindermisbruik in de Europese Unie makkelijker op te sporen en te voorkomen. Volgende week wordter over onderhandeld door de Europese ministers.

In Europees strafregister

"Al in februari kreeg ik de steun van het Europees Parlement om veroordeelden wegens kindermisbruik op te nemen in het Europese strafregister en een 'Europese Verklaring omtrent gedrag' hieraan te koppelen. Een veroordeelde kan dan niet zo maar weer in een ander EU-land zijn gang gaan, zoals Robert M., die veroordeeld was in Duitsland, maar weer aan het werk kon met kinderen in Nederland", zegt PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt. Haar voorstellen kregen de instemming van een grote meerderheid in het Europees Parlement.

Nachtmerrie voor ouders

"De gruwelijke zaak van Robert M., die kinderen misbruikte in verschillende kinderdagverblijven, is de nachtmerrie van iedere ouder. Hij heeft duidelijk gemaakt dat er gaten zijn in de Europese samenwerking. Het wordt hoog tijd dat de EU-lidstaten gegevens uitwisselen over de veroordeelden van kindermisbruik, dat strafdossiers in andere lidstaten kunnen worden ingezien en dat veroordelingen van kindermisbruik worden opgenomen in het Europese strafregister. Dat zal in april 2012 functioneren. Werkgevers kunnen door middel van een 'Europese Verklaring omtrent gedrag' dan weten met wie ze te maken hebben. Dat voorkomt dat veroordeelden hun misdadige praktijken over de grens meenemen", zegt Bozkurt.