De Samouni familie reageert

Source: A.H. (Anja) Meulenbelt i, published on Wednesday, April 6 2011.

Er stierven 29 mensen van de Samouni-familie tijdens de aanval op Gaza. In zijn op-ed stuk in de Washington Post zegt Goldstone dat Israël de zaak heeft onderzocht, en dat er sprake was van een vergissing, een inschattingsfout. De beschieting was klaarblijkelijk het gevolg van een foutieve interpretatie van de beelden die door een drone - een onbemand vliegtuigje - waren doorgestuurd, en de verantwoordelijke commandant zou nu ter verantwoording zijn geroepen. Daarmee zou bewezen zijn dat de familieleden niet opzettelijk waren gedood. En daarmee zou het bloedbad waarbij zoveel burgers omkwamen geen oorlogsmisdaad zijn.

De overlevenden van de Samouni-familie denken daar anders over. Dit staat buiten kijf:

  • 1. 
    Het was het Israëlische leger zelf dat hen had opgesloten in een van hun huizen, ze wisten dus heel goed wie er in dat huis verbleven,
  • 2. 
    Er zijn kinderen van dichtbij in de borst geschoten, wat onmogelijk ‘per ongeluk’ kan zijn gebeurd,
  • 3. 
    Dagenlang werd het Rode Kruis en hun ambulances verboden om hulp te bieden, en zaten de kinderen bij hun dode en gewonde familieleden.

Er werd bovendien niet gevochten, en de doden kunnen dus ook niet als ‘collateral damage’ worden beschouwd.

Geen oorlogsmisdaad?

Laat dat onderzoeken en beoordelen door werkelijk onafhankelijke mensen, zoals Goldstone eens leek te zijn. Een meisje van de familie vertelt dat hij zo aardig tegen ze was en beloofde dat hij zou helpen. Goldstone kan naar de hel lopen, is haar conclusie nu.

Zie Mondoweiss, hier.