De slappe knieën van rechter Goldstone

Source: A.H. (Anja) Meulenbelt i, published on Tuesday, April 5 2011.
Blog Anja Meulenbelt
Bron: Blog Anja Meulenbelt

Niet meteen gaan speculeren over ‘die is omgekocht, of bedreigd’, zei ik. Maar het ziet er wel degelijk naar uit dat Goldstone de druk niet aankon - en die druk was gigantisch, juist voor een man die altijd loyaal aan Israël was gebleven, daar familie had, en nu behalve haatmail en bedreigingen ook te maken kreeg met vrienden die hem niet meer wilden zien. Er is een zware campagne tegen hem gevoerd door Israël, zeggen anderen, en Israël heeft deze slag gewonnen.

Twee mensen die zich er iets bij voor kunnen stellen omdat ze zelf bij de joodse gemeenschappen horen, Maarten Jan Hijmans, en Ilan Pappé, die Israel verlaten heeft toen ook zijn kinderen gevaar liepen.

Citaat Hijmans:

Wat is dan de reden voor Goldstone, die toch een reputatie heeft te verliezen heeft, onder er als oud-lid van de Hoge Raad in Zuid-Afrika, en ex-aanklager in de Ruanda en Yoegsolavië Tribunalen, om op zulke zwakke gronden zoiets te zeggen? Er is maar één verklaring denk ik: de geweldige druk die Israel en Joodse gemeenschappen op hem hebben uitgeoefend. Algemeen werd hij verguisd en uitgemaakt voor verrader, bijna kon hij de bar mitswa van zijn kleinzoon in Kaapstad niet bijwonen, de Hebrew University schrapte hem van de lijst van Bestuursleden, in Israel kon hij zich niet meer vertonen en in Amerikaans Joodse gemeenschappen werd hij uitgemaakt voor rotte vis.

Meer: Hier

Je kunt niet en zionist zijn, en kritiek op Israel uiten zonder te breken, zegt Pappé. Het wordt je niet vergeven.

We should have recognized that Goldstone was one of them when he stated that, despite his report, he remains a Zionist. This adjective, “Zionist,” is far more meaningful and charged than is usually assumed. You cannot claim to be one if you oppose the ideology of the apartheid State of Israel. You can remain one if you just rebuke the state for a certain criminal policy and fail to see the connection between the ideology and that policy. “I am a Zionist” is a declaration of loyalty to a frame of mind that cannot accept the 2009 Goldstone Report. You can either be a Zionist or blame Israel for war crimes and crimes against humanity — if you do both, you will crack sooner rather than later.

Ilan Pappé, hier

En ik zei dat ik erg nieuwsgierig was naar de medewerkers van Goldstone, welaan, zie hier, de eerste.