Het kleine taalseksisme van Arnonneke (2)

Source: A.H. (Anja) Meulenbelt i, published on Tuesday, April 12 2011.

Arnonneke doet het weer. Hij deed het al eerder, het kleine taalseksisme, hier.

Wat wordt er van de burger verwacht, vraagt hij zich vandaag af in zijn voorpagina stukje. Nou, behalve geld uitgeven en mooi zijn, moet hij begerig kijken naar de vrouwen van anderen.

Ik blijk dus alweer een burger te zijn van niks, want ik kijk nooit begerig naar de vrouwen van anderen. Naar hun mannen trouwens ook niet.

O en hier nog een leuke in het kader van het kleine taalseksisme, in de kop van een opiniestuk: “Nu zijn mannen aan de beurt om te helpen opvoeden” (Volkskrant 9 april)

Voor wie die niet meteen snapt: eens gaf ik een lezing aan een gemengde groep publiek, we hadden het toen nog vaak over de verdeling van betaald en onbetaald werk - nog steeds niet opgelost trouwens. Ik vroeg aan de mannen in de zaal: hoeveel van jullie blijven wel eens thuis om op de kinderen te passen? Trots stak een aantal mannen de hand op. Fijn, zei ik. En hoeveel van de vrouwen blijven wel eens thuis om op de kinderen te passen? Gelach in de zaal. Want vrouwen passen niet op de kinderen. Die zorgen gewoon voor ze.

Ik las een ingezonden brief, Ans Bouter uit Uithoorn - zij komt weer op de proppen met hetzelfde argument dat ik vele vele jaren geleden al rondvertelde: zolang we in de discussie over de spanning tussen carriere en gezin nog steeds doen alsof dat een vrouwenprobleem is gaan we dat niet oplossen. Dus, zegt Ans Bouter: er zijn kennelijk nog steeds mensen die niet onderkennen dat mannen net zo verantwoordelijk zijn voor hun eigen kinderen als vrouwen. Dus: beide ouders zouden tijd vrij moeten maken om voor hun kinderen te zorgen. Zij zelf heeft dat dus anders geregeld, want zij zorgt samen met haar man voor hun kinderen.

En wat maakt de redactie ervan (die verantwoordelijk is voor de kop boven de stukjes)?

Dat mannen moeten helpen opvoeden. Vrouwen voeden op, mannen mogen meehelpen. Maar dat is niet wat Ans Bouter zegt in haar stuk. Die heeft het gewoon over de verantwoordelijkheid delen. Die was niet van plan om haar man te helpen met opvoeden. Die doet het gewoon, maar wel samen.

Zie voor meer over taalseksisme, hier.