Kroatische overheid moet vonnis Joegoslaviëtribunaal respecteren

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Friday, April 15 2011.

Europarlementariër Marije Cornelissen roept de Kroatische overheid op om de uitspraak van het Joegoslaviëtribunaal van vrijdag te respecteren. Het tribunaal bevond generaal Ante Gotovina, een van de belangrijkste Kroatische verdachten, schuldig aan de moord op honderden etnische Serven tijdens de Balkanoorlog in de jaren negentig. Voor de toekomst van Kroatië binnen de Europese Unie is het respecteren van het vonnis cruciaal, stelt Cornelissen.

Cornelissen: “Volledige medewerking met het Joegoslaviëtribunaal is een onvoorwaardelijke conditie voor toetreding tot de Europese Unie. Kroatië kan zich vandaag van haar goede kant laten zien en weer een stapje dichter bij de EU komen.”

Held in Kroatië

In Kroatië wordt Gotovina door velen nog onterecht als held gezien. Politici laten na om Kroatische oorlogsmisdaden te veroordelen. Er zijn demonstraties tegen het vonnis aangekondigd. “Dat is heel kwalijk”, vindt Cornelissen. “Het vonnis zou juist aanleiding moeten zijn om een evenwichtig beeld te vormen van de gruwelijkheden van de jaren negentig. Onder alle volken op de Balkan zijn zowel slachtoffers als daders.”

Cornelissen steunt de uitspraak van het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag omdat deze en andere veroordelingen belangrijk zijn voor de landen op de Balkan om in het reine te komen met wat er in de oorlog is gebeurd. Tevens zorgt het voor de lang gezochte gerechtigheid voor de families van de slachtoffers.

Kopstukken mogen niet ongestraft wegkomen

Buurland Servië moet zo snel mogelijk de laatste voortvluchtige oorlogsmisdadigers Ratko Mladic en Goran Hadzic opsporen en uitleveren aan het tribunaal, stelt Cornelissen. “Kopstukken van de oorlog in voormalig Joegoslavië mogen niet ongestraft wegkomen en dienen allen eerlijk berecht te worden.”