Hongaarse grondwet beperkt grondrechten

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Tuesday, April 19 2011.
Hongaarse grondwet beperkt grondrechten
Bron: Blog Emine Bozkurt

"Een nieuwe grondwet aannemen zonder elk serieus openbaar debat hierover te voeren, is een bedreiging voor de democratie", zegt PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt, nu het Hongaarse Parlement heeft ingestemd met een nieuwe grondwet.

De wijzigingsvoorstellen waren ingediend door de ultraconservatieve regeringspartij Fidesz, die in het parlement over de benodigde tweederde meerderheid beschikt. "Het doel was om de grondwetswijzigingen in een sneltreinvaart erdoor te krijgen, zonder de burgers te laten participeren in het proces", aldus Bozkurt.

De PvdA’er is bovendien niet te spreken over de aangebrachte wijzigingen. Zo erkent deze Hongaarse grondwet geen homohuwelijk, maar alleen het huwelijk van een man en een vrouw. Er staat ook expliciet vermeld dat de familie de basis vormt van het voortbestaan van de natie. Eén-ouder gezinnen of samenwonende koppels krijgen dus niet dezelfde bescherming en kunnen gediscrimineerd worden. Er is ook niet nadrukkelijk opgenomen dat discriminatie op grond van seksuele geaardheid verboden is. "Dit is een absolute beperking van de burgerrechten van vrouwen en homo´s. Dit is in strijd met het Europese Handvest voor grondrechten. Hongarije zet een stap terug in plaats van vooruit!", zegt Bozkurt.

Bron afbeelding: SXC / timot.