Turkije belemmert eerlijke verkiezingen

Source: H. (Harry) van Bommel i, published on Friday, April 22 2011, 15:25.

Rellen zijn uitgebroken in Turkije nadat onlangs de kiesraad 12 kandidaten verbood mee te doen aan de parlementsverkiezingen. Als reden beroept de kiesraad zich op een regel waarmee ooit veroordeelde kandidaten kan worden geweerd. Het besluit treft echter vooral kandidaten die ooit om zuiver politieke redenen veroordeeld waren door de Turkse junta in de jaren ’70 en ’80 en nu gesteund worden door de BDP, een pro-Koerdische partij. Naast dat linkse en nationalistische Koerden in Turkije sneller dan gemiddeld kans maken om veroordeeld te worden, wordt deze regel door de kiesraad willekeurig toegepast. Daarmee is dit een politiek gemotiveerd besluit en voldoet Turkije niet aan haar internationale verplichtingen voor het houden van eerlijke en vrije verkiezingen. Ik heb vandaag dan ook de volgende vragen gesteld:

Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over uitsluiting kandidaten algemene verkiezingen in Turkije op 12 juni 2011.

  • 1. 
    Deelt u de opvatting dat de uitsluiting van 12 kandidaten, waaronder Leyla Zana naast ook niet Koerdische kandidaten, voor de algemene verkiezingen in Turkije op 12 juni in strijd is met de normen van de OVSE voor vrije en eerlijke verkiezingen? Indien neen, waarom niet? (1)
  • 2. 
    Deelt u de opvatting dat deze maatregelen niet bijdragen aan het noodzakelijke proces van verdergaande democratisering in Turkije? Indien neen, waarom niet? (2).

3 Wat is de stand van zaken met betrekking tot onderhandelingen van de EU met Turkije over de hoofdstukken 23 en 24 van het toetredingsverdrag? Deelt u de mening dat hoe dan ook, dus ook nu al, de basisprincipes van het Europees verdrag voor de Rechten van de Mens moeten worden toegepast in Turkije? Indien neen, waarom niet? (3)

  • 4. 
    Bent u bereid er op zo kort mogelijke termijn bij de Turkse autoriteiten op aan te dringen deze kandidaten alsnog de gelegenheid te geven zich officieel te kandideren voor de verkiezingen? Indien neen, waarom niet?
  • 5. 
    Deelt u de mening dat uitstel van de algemene verkiezingen van 12 juni een reële optie moet zijn om de verkiezingen met alle kandidaten mogelijk te maken? Indien neen, waarom niet?

Bronnen:

1 “Political turmoil follows election ban in Turkey”, Hürriyet Daily News d.d. 19 april, zie

http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=turkey8217s-streets-rise-against-election-ban-for-independents-2011-04-19. “12 Independent candidates barred form general election”, 20 april 2011, bianet.org

http://bianet.org/english/minorities/129390-12-independent-candidates-barred-from-general-election.

2 Zie ook uw antwoord op Kamervragen d.d. 8 januari 2010, nr 1162; “Turkije is, als vitale democratie, niet gebaat bij uitsluiting van democratische gekozen parlementariërs zoals de leden van de DTP”.

3 Zie Aanhangsel 1378, vergaderjaar 2008-2009. Deel van het antwoord op vragen 4 en 5; “In de nog te openen onderhandelingshoofdstukken over ‘de rechterlijke macht en fundamentele rechten’ en ‘justitie, vrijheid en veiligheid” staan deze onderwerpen centraal.