Von der Dunk mag niet spreken

Source: A.H. (Anja) Meulenbelt i, published on Saturday, April 23 2011.
Von der Dunk mag niet spreken
Bron: Blog Anja Meulenbelt

Ik heb de boeken van Willem Arondéus in mijn kast staan. (Hier). Mijn oma was zijn uitgeefster, en noemde hem Tiky, en raakte met hem bevriend. In zijn laatste boek heeft ze de datum van zijn executie geschreven. Het is terecht dat er lezingen worden georganiseerd, in zijn naam. De man die zijn leven gaf voor het recht van mensen om in vrede te leven - die is een voorbeeld voor mensen nu, die het aandurven om hun nek uit te steken.

En als er een les is die we hadden moeten leren uit die periode is dat het onrecht, de onderdrukking, het wegzetten van mensen als groep niet afgelopen is toen de bezetting, onze bezetting, was afgelopen. Terecht dus ook dat iemand een verband legt tussen wat er toen gebeurde en wat nu. Kun je het mee oneens zijn, dat hij het recht heeft om te spreken zou buiten kijf moeten staan.

En het is dus niet te geloven dat we het mee moeten maken dat uitgerekend voor die Arondéuslezing de columnist Thomas von der Dunk, die was uitgenodigd, niet mag spreken.

 
Von der Dunk mag niet spreken
Bron: Blog Anja Meulenbelt

Naast die meneer met dat kapsel hebben we nu nog een interessante meneer met wenkbrauwen. Die is van coalitiepartner CDA. Die wil niet alleen hoofddoekjes verbieden, maar zorgde er ook voor dat de lezing van Von der Dunk niet doorging. Precies wat Von der Dunk dus zegt: dat gedachtengoed van de PVV, Partij voor de Vrijheid, godbetert, is besmettelijk. Het wordt al gewoon.

Hero Brinkman, de held van de PVV zei: “De vertegenwoordigers van CDA en VVD vertelden me dat er in Von der Dunks lezing een aantal partijpolitieke passages stonden die niet positief waren voor de PVV. Ik heb toen gezegd: als jullie deze antisemiet Von der Dunk een podium geven om zich tegen de PVV af te zetten, zal ik hem niet alleen bij het debat bij de enkels afzagen, maar dan is het misschien ook de laatste Willem Arondéuslezing geweest.”

Met dat laatste zal hij waarschijnlijk gelijk krijgen, ook nu het gelukt is Von der Dunk de mond te snoeren. Wie zou, behalve lui ter rechterzijde van het politieke centrum, de geweldige voorstanders van de vrijheid van meningsuiting maar niet heus, nu nog een uitnodiging aannemen?

Voor zover rechts, PVV inclusief VVD en CDA, nog wat te verbergen hadden is het masker nu wel definitief gevallen. Wat ook de oprechte christenen in het CDA en de ware liberalen in de VVD niet zal bevallen. Ondertussen is Von der Dunk allesbehalve aangeslagen. Feitelijk heeft hij meer gelijk gekregen dan wanneer hij zijn lezing had mogen houden, en bovendien, “Een lezing die verboden wordt is natuurlijk veel nieuwswaardiger dan een lezing die gehouden wordt.”

Hier is de volledige tekst.