Mag je als ZZP'er je BSN-nummer vertrouwelijk houden, of moet je het op elke BTW factuur zetten? Kamervragen

Source: P.H. (Pieter) Omtzigt i, published on Thursday, April 28 2011.

Je btw nummer is je bsn nummer plus een toevoeging (meestal b01), wanneer je ZZP'er bent.

Tegelijkertijd zegt de overheid: verstrek je bsn niet zomaar en niet overheidsbedrijven mogen geen bsn administratie voeren. Toch gebeurt het op deze wijze en steeds meer zzp'ers hebben daar bezwaar tegen, ook vanwege zaken als identiteitsfraude.

Daarom vragen we de staatssecretaris van Financien of het ook mogelijk is om een btw nummer aan te vragen dat niet gebaseerd is op het bsn nummer.

Schriftelijke vragen van het lid Omtzigt (CDA) aan de staatssecretaris van Financiën

  • 1. 
    Klopt de informatie dat: “De Wet algemene bepalingen burgerservicenummer (BSN) regelt dat alle overheidsorganen van het BSN gebruik kunnen maken voor het uitvoeren van hun taak.” en “De algemene regel blijft: Als een organisatie geen persoonsgebonden gegevens, waaronder een persoonsnummer, van u hoeft vast te leggen voor de uit te voeren handeling of dienst dan mag die organisatie ook het BSN niet vastleggen of gebruiken.”(bron: www.burgerservicenummer.nl)
  • 2. 
    Klopt het dat het btw-nummer voor een ZZP-er in principe zijn BSN-nummer is met de toevoeging B01 (of als het een tweede of derde bedrijf betreft B02, B03 etc.)?
  • 3. 
    Betekent dit dat deze ZZP’er op elke btw-factuur wettelijk verplicht is zijn BSN-nummer te vermelden in de vorm van het btw-nummer?
  • 4. 
    Betekent dat in de btw-adminstratie van elk van zijn klanten het BSN-nummer moet worden opgeslagen? Hoe verhoudt dit zich tot de informatie onder 1?
  • 5. 
    Vindt u wenselijk dat zelfstandigen ook een btw-nummer kunnen aanvragen, waarin hun bsn-nummer niet herkenbaar aanwezig is? Zo nee, waarom niet?