Multinational, neem je verantwoordelijkheid!

Source: K. (Kees) Verhoeven i, published on Friday, April 29 2011, 2:11.

D66 wil dat buitenlandse slachtoffers van Nederlandse multinationals betere toegang krijgen tot rechtsgang. Daartoe moet de regering een rechtsbijstandfonds opzetten, waar multinationals vervolgens aan bijdragen. Ook moet het mogelijk zijn dat maatschappelijke organisaties en ngo's, zoals Amnesty of Milieudefensie, een zaak aanspannen namens gedupeerden.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)

Grote bedrijven, zoals Shell en Unilever, zijn wereldwijd actief. Meestal is hun aanwezigheid in de landen waar ze actief zijn positief voor de lokale bevolking. Zo ontstaat er werkgelegenheid en wordt er geinvesteerd in leefbaarheid en scholing. Maar soms ook zijn er slachtoffers. Zoals bewoners die hun grond of drinkwater vervuild zien. Of werknemers die uitgebuit worden.

De vraag is in dit soort gevallen wie waarvoor verantwoordelijk is. D66 ziet het liefst dat internationaal opererende bedrijven hun eigen verantwoordelijkheid -uit zichzelf- zelf nemen. Maar als dit onvoldoende gebeurt, is er een rol voor de Nederlandse overheid weggelegd. Namelijk door afspraken te maken met de regering van het land waar de problemen zich afspelen. En uiteraard door in gesprek te treden met de multinationals in kwestie.

Maar naast de politieke en diplomatieke weg, wil D66 ook de juridische route beter begaanbaar maken. Zodat buitenlandse slachtoffers via het Nederlands recht onze multinationals kunnen aanklagen.

Bij het vervolg van het Kamerdebat over MVO zal D66 dit voorstel opnieuw inbrengen, desnoods per motie.