Stop het uitmelken van ondernemers! - Main contents
D66 heeft Kamervragen gesteld aan minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) over een door het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA) opgelegde heffing aan 2.500 ondernemers. D66 wil dat de minister zo snel mogelijk een einde maakt aan de oneigenlijke en onwenselijke heffing waar geen ondernemer op zit te wachten.
Schappen en hun verplichte heffingen
Nederland kent zeventien product- en bedrijfschappen. Deze schappen zijn publiekrechtelijke organisaties waarin werkgevers en werknemers samenwerken ten behoeve van een economische sector, zoals bijvoorbeeld detailhandel of ambachten.
Alle bedrijven die -volgens gegevens van de Kamer van Koophandel- in de betreffende categorie vallen, moeten jaarlijks een verplichte heffing betalen. In totaal halen de schappen jaarlijks bijna 200 miljoen aan verplichte heffingen op. De schappen dateren uit de jaren '50 en zijn een typisch Nederlands verschijnsel.
Net als de jaarlijkse KvK-heffing D66 wil de verplichte bijdrage aan de schappen vrijwillig maken. Zodat ondernemers zelf kunnen bepalen of ze mee willen betalen.
160 ondernemers beslissen voor 2500 ondernemers
Volgens de wet kunnen private branche- en vakverenigingen het verzoek doen tot collectieve aansluiting van hun leden bij een schap. Voor verenigingen is dit vaak aantrekkelijk omdat ze dan bij dat schap kunnen aankloppen om geld voor projecten. In 1997 besloot de vereniging van dakdekkersbedrijven -met 160 aangesloten leden- dan ook tot aansluiting bij het HBA. Indien alle leden hiervan wisten en het er ook mee eens waren, dan zou je dit kunnen beschouwen als een vrijwillige keuze. Weinig mis mee dus.
Maar er zit een lelijk addertje onder het gras. Want op basis van deze collectieve aansluiting van 160 bedrijven, kan het HBA alle andere 2500 bedrijven met dezelfde (neven)activiteit ook een aansluiting opleggen. Oftewel: omdat een vereniging met 160 leden een besluit nam, krijgen 2500 ondernemers nu jaarlijks een factuur met de verplichte bijdrage aan het HBA.
Bezwaar
Omdat diverse pogingen tot het bereiken van een compromis gestrand zijn, maakt een deel van de ondernemers nu gezamenlijk bezwaar tegen de gang van zaken. Intussen vraagt D66 de minister om opheldering. Want er lijkt hier sprake van ordinair ondernemertje pesten door bedrijven gewoonweg als melkkoe te gebruiken.