Geloofwaardig Europees migratiebeleid nodig

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Wednesday, May 4 2011.
Geloofwaardig Europees migratiebeleid nodig
Bron: Blog Thijs Berman

"Sterk EU leiderschap is nodig in plaats van populistische oplossingen voor de migratiecrisis waarmee Europa te maken heeft vandaag", zegt PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt.

"Ik ben blij dat Commissaris Malmström dit onderkent, maar hoop dat voorstellen in concrete acties zullen uitmonden. Zodat Europa weer geloofwaardig wordt en niet een aantal lidstaten met elkaar ruziën over de levens van anderen." De PvdA’er stelt dit naar aanleiding van de presentatie van nieuwe voorstellen voor een Europees migratiebeleid van de Europese Commissie.

Verdrag van Schengen

Door de grote toestroom van vluchtelingen uit Noord Afrika is de druk op Europa op dit moment erg groot. Onlangs heeft Italië een verblijfsvergunning gegeven aan zo´n 20 duizend Tunesiërs. Vervolgens besloot Frankrijk mensen aan de grens tegen te houden en voerde de grenscontroles weer in. Volgens het Verdrag van Schengen mogen de lidstaten zelf bepalen wanneer ze vinden dat de openbare orde in het geding is en de regels van Schengen opgeschort kunnen worden.

De Europese Commissie wil dat veranderen en stelt voor dat pas onder strikte voorwaarden een opschorting mogelijk is, en niet beslist door lidstaten zelf, maar door de Commissie. "Dit lijkt me een objectief en belangrijk voorstel dat voorkomt dat eigenbelang het enige argument is. Het plots herintroduceren van grenzen is een bedreiging van de essentie van de Europese Unie die mensen en economieën samenbrengt."

Bozkurt onderstreept: "Wij moeten strategisch goed samenwerken met Noord Afrikaanse landen om assistentie te verlenen om mensen in de regio op te vangen. Daarnaast moeten mensen perspectieven krijgen in eigen land waardoor Europa niet als enige optie gezien wordt. Ook moet iedereen die internationale bescherming verdient hierop effectief aanspraak kunnen blijven maken in Europa", aldus Bozkurt.

Bron afbeelding: SXC / Gastonmag.