D66 verwelkomt Europese strategie biodiversiteit - Main contents
Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy is verheugd over de nieuwe plannen die de Europese Commissie heeft gepresenteerd om het biodiversiteitverlies te stoppen per 2020.
“Het is ontzettend belangrijk dat we de internationale afspraken die vorig jaar in Japan zijn gemaakt over biodiversiteit zo snel mogelijk omzetten in Europese actie”, aldus Gerbrandy.
Concreet beleid bij plannen Commissie
Volgens Gerbrandy zijn de ambitieuze plannen een belangrijke aanzet voor het beschermen van de biodiversiteit. Meer geld (o.a. om de uitvoering van Natura 2000 te faciliteren), strenge eisen voor landbouw, visserij en bosbouw, en strengere voorwaarden bij handelspolitiek en ontwikkelingshulp zijn goede keuzes. "Maar die moeten wel nog zichtbaar worden in concreet beleid, zoals bijvoorbeeld de hervorming van het Gemeenschappelijke Landbouw Beleid en het Europese Visserijbeleid, waar biodiversiteit nu nog een ondergeschoven kindje is. De echte strijd voor het behoud van biodiversiteit gaat dus de komende maanden gevoerd worden", aldus Gerbrandy.
Economische waarde biodiversiteit
Gerbrandy benadrukt ook het belang van de economische waarde van biodiversiteit. Zo heeft bijvoorbeeld het bestuiven van gewassen door bijen en andere insecten een waarde van ongeveer 15 miljard per jaar. Gerbrandy: “Het is dus niet alleen belangrijk om de natuur te beschermen zodat we ervan kunnen genieten, maar het is zelfs essentieel voor onze economie. Denk bijvoorbeeld aan de economische waarde van onze duinen, die niet alleen onze kust beschermen maar ook ons drinkwater zuiveren." Volgens Gerbrandy moet de Nederlandse regering ook het economische belang van biodiversiteit erkennen, door in plaats van te proberen de doelen van Natura 2000 naar beneden bij te stellen, het Kierbesluit terug te draaien en de Hedwigepolder toch niet te ontpolderen.
In EU kwart van diersoorten met uitsterven bedreigd
In de Europese Unie is een kwart van de diersoorten met uitsterven bedreigd en bijna 90% van alle vis wordt overbevist. Nog geen 20% van alle leefgebieden en diersoorten in Europa verkeren in goede staat.