De uitdaging

Source: C.G. (Kees) van der Staaij i, published on Thursday, May 24 2007.

Soms kan je alleen al met het aanvragen van een debat gelukkig het nodige bereiken! Die ervaring had ik vandaag rond de voorgenomen beëindiging van een project van Defensie voor jongeren die dreigen af te glijden naar de criminaliteit. In een paar maanden tijd krijgen zij via het project “De uitdaging” een lesje discipline aangeleerd, en wordt er gewerkt aan het vergroten van de kans op een baan. Gewoon een uitstekend project. Toch wilde de staatssecretaris van Defensie het project stopzetten. Dat had alles te maken met een andere uitdaging: bezuinigingen realiseren. Hoe begrijpelijk de stopzetting ook is vanuit een pure defensie-optiek, maatschappelijk is dat echt onverantwoord!

Nadat ik met steun van PvdA en CDA een spoeddebat had aangevraagd, koos staatssecretaris Van der Knaap kort voor het debat gelukkig toch eieren voor zijn geld. Er kwam een brief dat het project voorlopig toch wordt voortgezet! Dat is goed nieuws. Na de nodige telefoontjes met andere woordvoerders, concludeerden we dat het spoeddebat kon vervallen.

Tevreden zijn we echter nog niet. Op termijn wil de staatssecretaris er nog steeds mee stoppen. Daarom is het nodig om in een ‘gewoon overleg’ hier snel verder over te spreken. Het is de bedoeling dat dit aanstaande dinsdag zal gaan plaatsvinden.

Ter voorbereiding hierop heb ik vanmorgen nog gesproken met twee mensen die bij dit project betrokken zijn. Fantastisch om te merken hoe die mensen zich met hart en ziel inzetten voor deze jongeren. Hard werken om kansen te bieden, maar ook streng durven zijn. Na elf uur ’s avonds herrie op de slaapzaal? “Prima, ga jij maar even in een tentje alleen buiten slapen…” Waar vind je dat buiten Defensie? Maar ook: trots en voldoening als na afloop een echte diploma wordt verstrekt. Voorwaarts mars, met dit project dus!

Klik hier om een filmpje (+/-5 minuten) over het project “De uitdaging” te bekijken.