Weg met de flitsscheiding - Main contents
Vanavond zijn we na ruim zeven weken wachten eindelijk verder gegaan met de behandeling van het wetsvoorstel dat de ‘flitsscheiding’ afschaft, en voortaan een echtpaar dat uit elkaar gaat verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Dit wetsvoorstel is geen ‘uitvinding’ van het nieuwe kabinet, maar overgenomen van het vorige.
Het was inmiddels bijna twee maanden geleden dat we de eerste termijn van dit debat voerden. Belangrijkste reden voor de vertraging was het gesteggel binnen de coalitie over een mogelijk alternatief voor de flitsscheiding. De PvdA is er erg gebrand op om echtscheiding makkelijker te maken en buiten de rechter om ‘uit elkaar te gaan’.
Uiteindelijk leidde het gesteggel ertoe dat de PvdA haar handtekening weghaalde van onder het VVD-amendement om deze zogenoemde administratieve echtscheiding mogelijk te maken. Terecht dat hier een punt van is gemaakt. De ChristenUnie kan met recht zeggen: Zo zijn we toch niet getrouwd? Uit het regeerakkoord blijkt dat de bedoeling is dat de flitsscheiding wordt afgeschaft zonder dat er via een omweggetje weer een andere variant voor terugkomt.
Maar wat ik hiermee niet kan rijmen, is dat de PvdA voor en tijdens het debat ‘gewoon’ aankondigt om met een initatief te komen waarin zo’n administratieve scheiding wél weer wordt opgenomen. Dat zou de ChristenUnie toch ook niet moeten accepteren! Anders zijn we toch blij gemaakt met een ‘dode mus’?
Minister Rouvoet heeft vanmiddag ook mijn eerdere schriftelijke vragen beantwoord over een recent onderzoek waaruit blijkt dat de gevolgen van echtscheiding voor kinderen nog ernstiger zijn dan tot nu toe werd aangenomen. We regelen met dit wetsvoorstel nu wel het inperken van de nadelige gevolgen van echtscheiding, maar zouden we niet meer werk moeten maken van het voorkomen ervan, bijvoorbeeld door een goede beschikbaarheid van relatietherapie en dit ook te betrekken bij de opvoedingsondersteuning?
Rouvoet beloofde hierop te zullen terugkomen in de Gezinsnota die hij volgend jaar hoopt uit te brengen. Prima! Wat ik wel merkwaardig vond in het antwoord van de regering was de stelling dat het voorkomen van echtscheidingen niet tot het domein van de overheid behoort. Toen ik dit vlak voor het debat zat te lezen nam ik me voor hier wel even kritisch de vinger bij te leggen. Maar het liep anders! Ineens piept mijn computer dat er een herziene versie van de vragenbeantwoording is binnengekomen. Snel lees ik de nieuwe tekst. Precies deze passage staat er niet meer in. Dat is toch wel frappant!