Nieuwe wegen - Main contents
Europarlementariër Belder was vanmorgen te gast op onze fractievergadering, samen met zijn medewerker Dick-Jan Diepenbroek. Wij hadden hen uitgenodigd om “de klokken gelijk te zetten” in onze meningsvorming over het nieuwe verdrag voor de Europese Unie. Daar wordt op dit moment immers stevig over onderhandeld. We bleken goed op één lijn te zitten. We verlangen van het nieuwe verdrag geen oppervlakkige aanpassing van de verworpen Europese Grondwet, maar echte, wezenlijke veranderingen. Een duidelijker afbakening van taken: wat Nederland zelf kan doen, en wat Europees moet worden aangepakt. Geen sluipende overdracht van bevoegdheden aan Europa, maar behoud van belangrijke nationale veto’s. Geen Europese minister van Buitenlandse zaken of een vaste EU-voorzitter.
Kortom: een bescheidener en slagvaardiger Europa, dat zich niet schaamt voor zijn joods-christelijke geschiedenis.
Een heet hangijzer in de Nederlandse politiek is of er opnieuw een referendum moet komen. Ook dit punt hebben we nog eens nadrukkelijk tegen het licht gehouden. De conclusie was, dat wij er wijs aan doen vast te houden aan onze heldere lijn: geen steun voor een referendum. Wel willen we werk maken van ons eigen plan om binnen onze vertegenwoordigende democratie hogere eisen te stellen aan de besluitvorming over belangrijkste EU-verdragen. Dat plan houdt in dat de Grondwet zo moet worden gewijzigd, dat daarvoor een bijzondere meerderheid van 2/3 in plaats van een gewone meerderheid nodig is. Ik ben op het moment mijn voelhoorns bij collega-kamerleden aan het uitsteken, en proef veel sympathie voor onze benadering. Nog voor de zomer hoop ik het wetsvoorstel definitief in te dienen.
Vanmiddag hebben we met minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat de degens gekruist over de bereikbaarheidsproblemen in Nederland. Lange files, kapotte bruggen, vertraagde wegprojecten. Je wordt er niet vrolijk van. Bij het overleg heb ik ingebracht dat een eenzijdige benadering: alleen maar meer asfalt, of alleen maar meer openbaar vervoer, geen oplossing biedt. We zullen het echt moeten hebben van een mix van maatregelen. Daar hoort ook bij dat krachtige steun wordt gegeven aan vrachtvervoer over water in plaats van over de weg. Ik kon teruggrijpen op het werkbezoek aan de zeehavens dat we als kamercommissie gisteren hadden gehad.
Minister Eurlings beloofde plechtig dat hij ook werk ging maken van het voorkomen van rekenblunders. Bij maar liefst twee projecten waren er onlangs belangrijke fouten aan het licht gekomen: de A4 Midden-Delfland en de A74 bij Venlo. We kunnen wel klagen - en terecht - dat de besluitvorming over infrastructuur soms zo eindeloos traag gaat in Nederland Procedureland. Maar de keerzijde van het verhaal is wel, dat de veertig jaar die er al gesproken wordt over de A4-Midden-Delfland kennelijk te kort is geweest om met een goed onderbouwd plan te komen!