De koopman en de dominee

Source: C.G. (Kees) van der Staaij i, published on Thursday, June 14 2007.

De koopman en de dominee. Zij kwamen vandaag herhaaldelijk langs in een spoeddebat. Het ging over een handelsmissie naar Iran. De regering heeft de steun voor deze missie ingetrokken, na druk van de Tweede Kamer. Terecht. Het is niet te verkopen dat we enthousiast een handelsmissie zenden naar dit land, dat niet voor niets in de internationale verdachtenbank zit. De Iraanse president roept op tot vernietiging van Israël. Iran sponsort terrorisme en werkt aan een kernbom. Goede zaak dus dat Nederland geen geld meer steekt in deze missie. Maar de bedrijven willen toch gaan! De staatssecretaris van buitenlandse handel, Heemskerk, zegt dat hij hier niets aan kan doen. Dat moet toch anders kunnen? Daarom heb ik een motie ingediend om voortaan aan zo’n subsidie de voorwaarde te verbinden dat de missie niet doorgaat als deze niet spoort met het actuele buitenlandse beleid.

Er stond vandaag meer ‘buitenland’ op de agenda. We hadden weer een uitvoerig ‘Razeb’-overleg. Dat is geheimtaal voor: Raad algemene zaken en externe betrekkingen. Volgende week komen de ministers van Buitenlandse zaken van de Europese Unie bij elkaar. Ter voorbereiding wordt dan altijd een overleg gehouden om te spreken over de inzet van Nederland. "Wat gaat u zeggen van Sudan, minister? Hoe moet het verder in Gaza? Wat denkt u van de ontwikkelingen in Kazachstan?" Zo gaat dat. Zelf heb ik twee ‘toezeggingen’ geoogst. Minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking heeft beloofd om organen die directe steun aan Irak geven, aan te spreken op de mogelijkheid om speciaal ook steun te bieden aan de Assyrische christenen in dit land. Zij bevinden zich namelijk in een benarde positie. Dat was mij onlangs nog indringend onder de aandacht gebracht in een gesprek met mensen vanuit de Assyrische gemeenschap in Nederland. Verder zegde minister Verhagen van Buitenlandse Zaken toe om weer eens op een rij te zetten welke problemen er wereldwijd zijn op het terrein van de geloofsvervolging.

Vanmiddag heeft het kabinet het lang verwachte beleidsprogramma gepresenteerd. Eerlijk is eerlijk: het is een mooie brochure geworden. Leuke foto’s en aardige citaten van burgers. Het kabinet heeft de PR goed op orde. Alleen de inhoud viel tegen. Ik had toch wel verwacht dat er na honderd dagen een veel concreter plan had gelegen in plaats van een publieksversie van het regeerakkoord!