Klokslag twaalf

Source: C.G. (Kees) van der Staaij i, published on Friday, September 21 2007.

Een lange zit! Om kwart over tien ’s morgens begon het debat vandaag, om klokslag twaalf uur ’s nachts waren de stemmingen afgelopen. Vandaag was het de beurt aan het kabinet om de prinsjesdagplannen te verdedigen. Talloze onderwerpen kwamen langs: van koopkrachtplaatjes tot filebestrijding, van zorgaanspraken tot het nieuwe Europees verdrag. De breedheid kwam wat meer uit de verf dan de diepgang, om het maar vriendelijk te zeggen. Wel waren er boeiende, soms bevlogen, interruptiedebatjes!

Er zijn een aantal goede aanpassingen gepleegd op de kabinetsplannen. Goed nieuws is bijvoorbeeld dat de geplande bezuiniging op de kinderbijslag niet doorgaat en dat er incidenteel geld bijkomt voor Defensie. De wensen van de coalitiepartijen sloten hier goed aan op onze kritiekpunten. De coalitiemotie hebben we dan ook - als enige niet regeringspartij! - graag gesteund.

Er blijven natuurlijk wel wensen over: het aantasten van de zogenaamde heffingskorting blijft een gezinsonvriendelijke maatregel. Die zou van de baan moeten! En ook het veelgeprezen defensie-apparaat zou het verdienen dat er niet eenmalig, maar blijvend geld bijkomt, na de kaalslag van de bezuinigingen van de achterliggende jaren.

Positief was ook dat er veel bijval was voor de oproep van Van der Vlies aan het parlement om een waardige stijl te hanteren. Met vergroving van het debat is niemand gediend, integendeel!