Geen gevloek

Source: C.G. (Kees) van der Staaij i, published on Friday, September 21 2007.

Vanmiddag mocht ik in Ede te gast zijn bij een symposium, dat werd gehouden ter gelegenheid van het 90-jarig jubileum van de Bond tegen het vloeken. Zo’n jubileum is een gelukwens waard. Natuurlijk is het jammer dat zo’n organisatie nog steeds nodig is - het zou mooi zijn als het taalgebruik zo zou zijn verbeterd, dat de Bond overbodig was geworden. Helaas is dat niet zo, en is het zeer te waarderen dat de Bond actief en creatief blijft opkomen voor de heiliging van Gods Naam. (www.bondtegenhetvloeken.nl)

Op het symposium hielden de bekende hoogleraren A. van de Beek en A. Bodar een inleiding over godslastering in godsdienstig perspectief. Mij was gevraagd wat te vertellen over de juridische en politieke discussie rond godslastering. Die politieke discussie is nog volop aan de orde. Binnenkort moet het kabinet nog een standpunt innemen over een onderzoeksrapport over het wetsartikel dat godslastering strafbaar stelt. Dit artikel leidt nu een slapend bestaan. Wat mij betreft wordt het artikel nieuw leven ingeblazen! We hadden een interessante forumdiscussie.

Onderweg naar huis hoorde ik het nieuws dat het kabinet vandaag besloten had geen referendum voor te stellen over het nieuwe Europese verdrag. Ik kan dat goed billijken. Natuurlijk, het kwam ons destijds best goed uit, dat er ‘Nee’ werd gezegd tegen de Europese Grondwet. Maar het zou opportunistisch zijn om daarom nu voor een referendum te zijn, terwijl we er ons steeds fundamenteel tegen hebben gekeerd, omdat we voorstander zijn van de vertegenwoordigende democratie.