Tunnelvisie

Source: C.G. (Kees) van der Staaij i, published on Tuesday, September 25 2007.
 Tunnelvisie
Bron: Blog Kees van der Staaij

Tussen het einde van de fractievergadering op dinsdagmorgen en het begin van de kamervergadering om twee uur ’s middags, zijn er in de grote hal van de Kamer vaak veel mensen op de been. Het is het favoriete tijdstip voor het indienen van petities. Groepen burgers, of organisaties vragen de aandacht van een kamercommissie voor een concreet verzoek, dat zij in een paar minuten mogen toelichten.

Vanmiddag was ik met een groot aantal collega-woordvoerders Verkeer en Waterstaat bij een petitie-aanbieding vanuit Zeeuwsch-Vlaanderen. Zij vroegen ons in te zetten voor een tolvrije Westerscheldetunnel. “Voor veel Zeeuwsch-Vlamingen is de tunnel de enige manier over Nederlands grondgebied om naar de rest van het land te gaan. Wij betalen ook belastingcenten. Dan is het toch vreemd dat wij zoveel tol moeten betalen?”zo stelden zij.

Dat klinkt mij vanuit het perspectief van de burgers eerlijk gezegd best redelijk in de oren. Ons uitgangspunt als SGP is evenzeer dat de openbare wegen in principe zonder extra kosten beschikbaar moeten zijn. Maar er is natuurlijk wel een andere kant aan het verhaal: om de dure tunnel mogelijk te maken, is destijds besloten hier via tolheffing te financieren. Als je daar van de ene op de andere dag van terugkomt, valt er wel een gat.

Toch is het een voorbeeld van een petitie die je wel aan het denken zet. Waarom zijn er bijvoorbeeld niet meer kortingsmogelijkheden voor de lokale bevolking?

Reageren? C.vdStaaij@tweedekamer.nl