Brandweer, asielzoekers en probleemwijken

Source: C.G. (Kees) van der Staaij i, published on Wednesday, September 26 2007.

Een gevarieerd ‘debatmenu’ vandaag. Elk nadeel heeft zijn voordeel: als lid van een kleine fractie mag ik me met een grote verscheidenheid aan onderwerpen bezighouden!

Het eerste onderwerp vandaag was een wijziging van de Brandweerwet. Die stond in het

teken stond van de verdere professionalisering van de brandweer. Nu is kwaliteitsbewaking en -verhoging een goede zaak, die we graag steunen. Wel hebben wij uitvoerig de aandacht gevraagd voor de positie van de vele duizenden brandweervrijwilligers. Juist omdat het brandweerwerk hun hoofdtaak niet is, is het van belang dat bijvoorbeeld de opleidingseisen die worden gesteld, wel realistisch zijn. En dus niet onnodig ‘drempelverhogend’. Het was goed om te horen dat er heel breed in de Kamer lovende woorden werden gesproken over de vereniging van brandweervrijwilligers, die in oprichting is. Minister ter Horst deed ook ruime toezeggingen om hen te betrekken in het overleg over belangrijke brandweeraangelegenheden.

Vanmiddag was de voortgang van de ‘pardonregeling’ voor asielzoekers aan de orde. Een politiek gevoelig onderwerp. Als SGP gaven we de voorkeur aan maatwerk in individuele gevallen, in plaats van een algemene regeling. Maar nu de politieke beslissing anders is uitgepakt, stellen we ons verder loyaal op. Eerlijk is eerlijk, staatssecretaris Albayrak werkt voortvarend aan de uitvoering van de regeling. Vragen blijven er wel. Bijvoorbeeld over de positie van de tegenstribbelende burgemeesters, die wel graag boodschapper van het ‘pardon’ zijn, maar hard weglopen van de keerzijde ervan: het meewerken aan terugkeer van degenen die hier niet mogen blijven.

Met de aanpak van de probleemwijken is de avond gevuld. Minister Vogelaar heeft honderden miljoenen Euro’s ter beschikking voor de grote steden en de probleemwijken. Daar kunnen zeker nuttige dingen mee gebeuren. Maar het is wel goed om kritisch de vinger aan de pols te houden. Juist dit onderwerp wordt nogal eens geplaagd door links maakbaarheidsdenken, wat veel kost en weinig oplevert.