Ayaan is terug

Source: C.G. (Kees) van der Staaij i, published on Tuesday, October 2 2007.

Rumoer op het ‘Haagse dorpsplein’: Ayaan is terug! De beveiliging die zij in Nederland heeft, mist het voormalige VVD-kamerlid Hirsi Ali in Amerika. Groen Links heeft er al schande over gesproken dat Nederland niet wil blijven doorbetalen. Hier moet onmiddellijk een spoeddebat over komen, als het aan Groen Links fractievoorzitter Halsema ligt.

De actualiteit komt natuurlijk ook altijd aan de orde in onze fractievergadering op dinsdagmorgen. We zijn het er snel over eens: een spoeddebat is overdreven, we kunnen beter een brief vragen over de grenzen aan de beveiliging van bedreigde Nederlanders in het buitenland. Wij voegen ons niet in het koor van de critici: het is een te ver oprekken van de Nederlandse verantwoordelijkheid als de Nederlandse staat eindeloos zorg zou moeten dragen voor de persoonsbescherming van Nederlanders die naar het buitenland zijn geëmigreerd.

Bij de ‘regeling van werkzaamheden’ vraagt Femke Halsema inderdaad een spoeddebat aan over de beveiliging van Ayaan. De meerderheid van de Kamer kiest echter gelukkig voor een afgewogen reactie: eerst maar eens een brief vragen. Zelf voeg ik daar aan toe: niet zozeer over de belevenissen van mevr. Hirsi Ali, maar meer algemeen over de beveiliging van Nederlanders in het buitenland. Donderdag moet de brief er zijn. Dan kijken we verder of daar een debat uit volgt. Zal vast wel…

’s Avonds mag ik ons standpunt toelichten voor 'standpunt café' op radio 1. We blijken niet alleen te staan in onze visie. Volgens de peilingen van standpunt.nl vindt een overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking dat de beveiliging voor Hirsi Ali in Amerika niet tot in lengte van jaren kan voortduren.

Bas Eenhoorn, voormalig voorzitter van de VVD, vindt wel dat de Nederlandse regering slecht heeft gecommuniceerd over deze kwestie. Ik vind dat te gemakkelijk geoordeeld. Spontaan over beveiligingsperikelen uitgebreid berichten, is nogal riskant. Bovendien is een jaar geleden de beleidslijn van Nederland in antwoord op kamervragen al uitvoerig toegelicht.