Wondere wereld

Source: C.G. (Kees) van der Staaij i, published on Thursday, October 11 2007.

Vanmorgen is er een nieuwe wereld voor mij opengegaan: de wondere wereld van het auteurs- en merkenrecht. In mijn rechtenstudie had ik er wel eens een college erover gehad, maar ik had er eerlijk gezegd geen voorstelling van, hoe dit allemaal praktisch kan uitwerken. Vanmorgen heb ik samen met onze beleidsmedewerker Willem de Wildt een gesprek gevoerd met een mevrouw van de branche-organisatie voor het Midden- en kleinbedrijf MKB over dit onderwerp. Zij vertelde dat ondernemers in toenemende mate rekeningen krijgen gepresenteerd op dit terrein. Een glasblazer, die een bijdrage moet betalen omdat hij in zijn atelier een radio aan heeft staan. Of een supermarkt die voor een achtergrondmuziekje heffing moet betalen, omdat in het openbaar muziek ten gehore wordt gebracht. Maar ook een Jip- en Janneke-peuterspeelzaal moet voor die naam een aardig bedrag neertellen. Om nog maar te zwijgen over die winkel met een miniscuul koffiehoekje die plotseling als een horecea-gelegenheid wordt aangemerkt..

Inmiddels is er een woud van organisaties die zich met dit soort heffingen bezighoudt. Het lijkt mij een goed idee als een commissie van wijze mensen eens gaat bekijken of dit niet anders kan! Auteursrechten en dergelijke is een eerlijke zaak, maar het moet niet doorschieten.

Vanmiddag waren we als kamercommissie Binnenlandse Zaken actief in een heel andere wereld: de strijd tegen radicalisering van jonge moslims. Minister Ter Horst mocht haar met veel verve gepresenteerde actieplan tegen polarisatie en radicalisering verdedigen. Probleem was alleen dat het plan zo weinig een actieplan was. Er stonden veel nuttige dingen in, bijvoorbeeld dat de strijd tegen islamitisch radicalisme vraagt om een uitgekiende mix van preventieve en repressieve maatregelen. Prachtig, alleen de concrete uitwerking krijgt weinig handen en voeten. Dat moet nog gebeuren en vooral door de gemeenten. Er is wel een flinke zak geld van bijna 30 miljoen beschikbaar. Een concrete uitwerking lokte wel discussie uit: het van overheidswege stimuleren van informatie over de niet-radicale islam. Zo is ook de website www.islamwijzer.nl gesubsidieerd door de minister van integratie. Dat lijkt mij de verkeerde weg. Voordat je het weet, krijgen we zo staatspropaganda voor de zogenoemd gematigde islam. Ik heb dan ook aangekondigd hierover een motie te overwegen!