Het gaat nergens over

Source: C.G. (Kees) van der Staaij i, published on Wednesday, October 17 2007.

Met minister-president Balkenende hebben we vandaag een debat gehad over de Nederlandse inzet op de Europese top van regeringsleiders, die morgen en vrijdag in Lissabon zal worden gehouden. Het is de bedoeling dat het nieuwe Europese hervormingsverdrag daar vastgesteld wordt. Waar zal dat debat nog over gaan? vroeg ik de minister-president. Zijn antwoord was: “Ik hoop nergens over!” Op een eerdere top was namelijk al een onderhandelingsresultaat bereikt, en het zou als het goed is nu alleen nog maar om een technische uitwerking gaan. Maar de vraag is of de andere landen dat ook vinden! Als het eerdere onderhandelingsresultaat toch opengebroken wordt,dan moet Nederland niet met lege handen staan. Staatssecretaris Timmermans beloofde dat hij dan alsnog Tsjechië zal ondersteunen in de wens om in het verdrag op te nemen dat onderwerpen die nu ten onrechte door de Europese Unie worden behandeld, weer terug kunnen worden gelegd bij de landen zelf! Dat zou een goede zaak zijn. Dan voorkomen we dat debatten in Nederland nergens over gaan, omdat het in Brussel al is bekokstoofd.

Vanavond was het weer eens zover: een spoeddebat. Dit keer over een krantenbericht dat mogelijk de studiebeurzen voor studenten zouden worden afgeschaft. “Een debat zonder basis.” Hebben we het maar genoemd. Er is immers geen besluit van het kabinet om de sudiebeurzen af te schaffen. Zelfs geen concreet voornemen daartoe. Een van de gesprekpartners van de minister heeft echter zijn mening gegeven over wat het meest waarschijnlijke scenario is. En zie daar een spoeddebat.

Ik heb aangegeven dat de SGP er niet voor voelt om te tornen aan de studiebeurzen. Maar we evenmin voor voelen om over elk onrijp idee dat de krant haalt een spoeddebat te voeren. Waar zijn we dan mee bezig? Dan zijn we bezig met een premie zetten op lekken. Dan zijn we bezig om ons parlement om te vormen in een politiek café waar met een minimum aan kennis en een maximum aan stemmingmakerij de hype van de dag wordt gevoed. Daar voelen wij dus helemaal niets voor.

Maar die onrust dan? Al die zenuwachtige studenten dan, die niet meer in slaap kunnen komen? We kunnen hen als parlement toch zelfbewust antwoorden: als het kabinet echt met die voorstellen komt, dan is daar nog altijd een meerderheid in het parlement voor nodig!

We hebben daarom minister Plasterk simpelweg gevraagd: klopt het dat er geen besluit is?Als er inderdaad geen besluit is, houdt u het dan kort! Dat was niet tot dovemansoren gezegd! De minister bleef vasthoudend antwoorden, dat hij zoals met de Kamer afgesproken, binnenkort met zijn plannen komt. Daar liep hij hoe de linkse oppositie ook duwde en trok, niet op vooruit. Conclusie: het debat ging nergens over.