Vliegtuigdag

Source: C.G. (Kees) van der Staaij i, published on Tuesday, January 8 2008.

Vandaag een echte vliegtuigdag! Vanmorgen zijn wij - dat is een kamerdelegatie van woordvoerders ontwikkelingssamenwerking - van Schiphol vertrokken op weg naar Ethiopië. Daar hebben we een gevarieerd programma van een week voor de boeg.

Na een rustige vlucht over de majestueuze, besneeuwde toppen van de Alpen, en een tijd later de eindeloze woestijnvlakte van de Sahara, maken we tegen een uur of zeven lokale tijd (twee uur later dan Nederland) een tussenstop in Sudan. Vanuit de lucht zien we het in korte tijd donker worden. De Hollandse schemer kennen ze hier niet. In korte tijd gaat de zon onder en is het compleet duister.

De vliegreis leent zich uitstekend voor het doornemen van de reader, die voor het werkbezoek is samengesteld. In vogelvlucht komt heel wat informatie voorbij. Ethiopië is een van de armste landen van de wereld, en met de bijna 80 miljoen inwoners ook een van de meest dichtbevolkte landen van Afrika. Het land ligt in het hart van een regio vol conflicten: Sudan, Somalië, Eritrea - allemaal landen die we ook uit nieuwsberichten over geweld en oorlog kennen.

Na de tussenstop in Khartoum zetten we koers voor de laatste duizend kilometer naar de hoofdstad van Ethiopië, Addis Abeba. Een stad met meer dan 4 miljoen mensen. Om een uur of tien landen we er en zet ik voor het eerst voet op Ethiopische grond. ‘k Ben benieuwd wat de komende dagen ons gaan brengen!