Verzet tegen homofobe wet Oeganda

Source: E. (Emine) BozkurtĀ i, published on Thursday, May 12 2011.
Verzet tegen homofobe wet Oeganda
Bron: Blog Emine Bozkurt

"Het is verwerpelijk van het Oegandese parlement om een wet aan te nemen waarin homoseksualiteit strafbaar wordt gesteld en zelfs met doodstraf bestraft kan worden", reageert PvdA-Europarlementariƫr Emine Bozkurt ontsteld. De stemming over het wetsvoorstel is in het Oegandese parlement tot aanstaande vrijdag uitgesteld, maar nog niet van tafel.

Voorstel onacceptabel

"Volgende week is de Internationale Dag tegen Homofobie, waarop we ook David Kato herdenken, een Oegandese mensenrechten- en holebirechtenactivist. Hij werd op brutale wijze vermoord vanwege zijn protest. Het is onacceptabel om nu met dit wetsvoorstel te komen en ik roep de Oegandese regering op dit wetsvoorstel onmiddellijk in te trekken", zegt Bozkurt.

Verzoek aan Rosenthal

Bozkurt heeft in een brief aan minister Rosenthal gevraagd om druk uit te oefenen vanuit Nederland. Samen met collega's van het Europees Parlement heeft ze het Oegandese parlement dringend verzocht om de rechten van de LGBT-gemeenschap te respecteren.

"Niemand mag gediscrimineerd worden op basis van seksuele voorkeur, laat staan bestraft worden. De Europese Unie, met Nederland voorop, moet druk op Oeganda blijven uitoefenen om te voorkomen dat deze homofobe wet wordt aangenomen."

Bron afbeelding: SXC / quil.