Geen handelsvoordelen voor Pakistan

Source: E. (Emine) Bozkurt i, published on Tuesday, May 10 2011.

"Pakistan is het land waar de grootste terrorist ter wereld, Bin Laden, jarenlang ongestoord heeft geleefd. Zolang er geen duidelijkheid komt over hoe dat mogelijk was, zijn handelsvoordelen met de EU niet aan de orde", zegt PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt.

Vandaag kon het Europees Parlement zich uitspreken over nieuwe handelsafspraken met Pakistan. Naar aanleiding van de overstromingen in de zomer van 2010, zijn de Europese lidstaten bereid de export vanuit Pakistan van een groot aantal goederen, vooral kleding en textiel, voor een beperkte tijd niet te belasten. Met dit handelsvoordeel wil de EU het land tegemoet komen in haar wederopbouw en verdere ontwikkeling.

Wereldhandelsorganisatie

Het voorgestelde belastingvoordeel voor Pakistan in wel in strijd met de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Het is onwaarschijnlijk dat de WTO hiermee zal instemmen. India en Bangladesh maken forse bezwaren, de voorgestelde handelsvoordelen bedreigen hun textielindustrie. Onderhandelingen binnen de WTO zitten muurvast. Om die reden vroegen de sociaaldemocraten in het Europees Parlement de stemming over de handelsvoordelen voorlopig uit te stellen en kregen daarvoor vandaag de meerderheid.

Bozkurt ziet ook nog een andere reden om Pakistan nu geen voorkeursbehandeling te geven :"Met het uur worden de twijfels groter over de rol van de Pakistaanse regering in het al dan niet beschermen van Bin Laden de afgelopen jaren. Eerst willen we weten wie hulp heeft geboden en schuldigen moeten bestraft worden. Het bestrijden van terrorisme is van groot belang voor de EU, met aanslagen in Madrid en Londen bedreigt Al Qaida tenslotte onze veiligheid. Laat Pakistan eerst maar schoon schip maken en laten zien dat het een betrouwbare partner is."