Nederland moet Verdrag tegen geweld tegen vrouwen ondertekenen

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Wednesday, May 11 2011.

De Raad van Europa presenteerde in Istanbul een nieuw verdrag tegen geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld. Het nieuwe verdrag is sinds woensdagochtend, in het bijzijn van verschillende ministers van Buitenlandse Zaken, officieel geopend voor ondertekening. Europarlementariër Marije Cornelissen verwelkomt het verdrag en hoopt dat het zal bijdragen aan de strijd tegen geweld tegen vrouwen. Ze roept Nederland op het verdrag te ondertekenen en te ratificeren.

Het verdrag verplicht landen om allerlei uitgebreide wetten en regels aan te nemen voor de bescherming van vrouwen tegen (huiselijk) geweld, legt Cornelissen uit. In het verdrag staan onder andere regels over:

  • Het tegengaan van uithuwelijking
  • Het oprichten van blijf-van-mijn- lijfhuizen
  • Het tegengaan van discriminatie
  • Het bevorderen van 'empowerment' van vrouwen.

Met het verdrag wordt ook een 'group of experts' in het leven geroepen die moet toezien op de naleving ervan.

Nederland heeft nog niet getekend

Ondanks dat het verdrag pas woensdag ter ondertekening is geopend, hebben al dertien Europese landen hun handtekening eronder gezet, maar Nederland zit hier nog niet bij. Cornelissen roept daarom Nederland op het goede voorbeeld te geven en het verdrag onmiddellijk te ondertekenen:

“Het is ontzettend belangrijk dat Nederland dit verdrag ondertekent en ratificeert. Ook al zijn veel zaken waar dit verdrag op toeziet in Nederland al geregeld, dan nog is het belangrijk dat dit door middel van dit verdrag wordt bevestigd. Daarnaast moet Nederland zich actief inzetten om ervoor te zorgen dat andere landen dit verdrag ook ondertekenen.”