Kloonverbod mogelijk doelbewust tegengehouden

Source: K.T. (Kartika) Liotard i, published on Wednesday, May 11 2011.

Hebben de Ministers van Landbouw een verbod op kloonvoedsel doelbewust tegengehouden en waarom? Die vragen stelde Kartika Liotard (Verenigd Links) vandaag in een debat met de Europese Commissie en vertegenwoordigers van de lidstaten. Eind maart hielden die een kloonverbod tegen, omdat dit in strijd zou zijn met internationale handelsregels. Uit een vertrouwelijk document dat Liotard in handen kreeg, blijkt nu dat een verbod op kloonvoedsel wel degelijk mogelijk was.

“Het is erg dat de consument nog steeds ongevraagd en ongemerkt kloonproducten op zijn bord kan krijgen,” zegt Liotard. “Dat terwijl 77% van de bevolking geen kloonvoedsel wil. De Europese Commissie en de Raad van Ministers hielden een verbod en zelfs een etiket op kloonvoedsel tegen. Een verbod of etikettering zou problemen geven met de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Uit een vertrouwelijk document van de Raad van Ministers blijkt nu dat een verbod gewoon binnen alle regels past. Als dat document is achtergehouden voor de lidstaten, dan is dit een groot schandaal,” aldus de Verenigd Linkse.

Ook andere Europarlementariërs reageerden verbijsterd op de nieuwe informatie en spraken over “een politiek ernstig punt.” Als de WTO niet de reden was om kloonregelgeving te blokkeren, zouden we nu dan de echte beweegredenen mogen weten?” aldus Liotard. Vertegenwoordigers van het Hongaars Voorzitterschap ontkenden tijdens het debat onder invloed te hebben gestaan van belangengroepen.