Stop overmatig antibioticagebruik in de veehouderij

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Thursday, May 12 2011.

Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy wil dat er snel een einde komt aan het overmatig gebruik van antibiotica in de veeteelt.

Urgente aanpak

Ieder jaar sterven 25.000 mensen in de EU aan de gevolgen van bacteriële infecties die we niet meer met antibiotica kunnen bestrijden. "We moeten echt nu actie ondernemen om te voorkomen dat er straks voor veel voorkomende ziektes geen behandeling meer mogelijk is", aldus Gerbrandy.

Niet wachten op EU lidstaten

Vandaag heeft het Europees Parlement de Europese Commissie opgeroepen om harde maatregelen te nemen. De Europese Commissie heeft aangekondigd pas in 2012 met een concreet voorstel te komen. Gerbrandy is blij dat er in EU verband gesproken wordt over deze problematiek, maar hij vindt dat de Commissie sneller moet handelen en niet moet wachten op lidstaten die te langzaam zijn met het nemen van de juiste maatregelen.

90% kippenvlees besmet

Door overmatig gebruik van antibiotica kunnen bacteriën resistent worden en dit vormt een grote bedreiging voor de volksgezondheid. In Nederland is bijna 90% van het kippenvlees besmet met resistente bacteriën. Het eten of bereiden van dit vlees kan zorgen voor besmetting.