Woensdag ‘gehaktdag’ - Main contents
Weblogbericht | 12-05-2011 | Prinsjesdag en Verantwoordingsdag
Volgende week woensdag (18 mei) is het Verantwoordingsdag, vaak aangeduid als ‘gehaktdag’. Op die derde woensdag in mei geeft het kabinet traditioneel - een traditie die overigens pas elf jaar bestaat - tekst en uitleg over de overheidsfinanciën en de behaalde beleidsresultaten. Het is daarmee ook de afsluiting van het begrotingsproces, dat een doorlooptijd kent van dik anderhalf jaar. Dat proces begint steevast op Prinsjesdag met de aankondiging van de plannen, dan volgt het volledige kalenderjaar waarin alles wordt uitgevoerd en waarbij op vaste momenten de mogelijkheid is tot bijsturen, en de cyclus eindigt op Verantwoordingsdag.
Ik zal op Verantwoordingsdag het Financieel Jaarverslag van het Rijk en de departementale jaarverslagen officieel aanbieden aan de Tweede Kamer. Dat is pas volgende week, maar alle bijbehorende stukken zijn sinds vandaag openbaar. Op die manier heeft de Tweede Kamer meer tijd om zich voor te bereiden op het debat, dat gepland staat voor donderdag 19 mei.
Zojuist heb ik in een persconferentie een toelichting gegeven op de cijfers en feiten uit het jaarverslag. Ik heb daarbij aangegeven dat de wereldwijde financiële en economische crisis in 2010 - net als in 2009 - een zware wissel heeft getrokken op de overheidsfinanciën. De cijfers rond het begrotingstekort en de schuld zijn mij een doorn in het oog. Toch bevat het jaarverslag ook een positief signaal: het economisch herstel lijkt te zijn begonnen. En hoewel we nog niet terug zijn op het niveau van voor de crisis, tonen de cijfers aan dat we de goede weg zijn ingeslagen.
Ondanks die eerste tekenen van economisch herstel is het huishoudboekje van Nederland nog lang niet op orde. De noodzaak tot bezuinigen blijft daarom onverminderd groot. Om de crisis definitief achter ons te laten blijft het uitvoeren van de financiële maatregelen uit het regeerakkoord - de 18 miljard aan besparingen - bittere noodzaak. Onze aanpak is erop gericht Nederland sterker uit de crisis te laten komen. Door nu in te grijpen schuiven we de rekening niet door naar toekomstige generaties.
Kortom: in de verte zie ik wat lichtpuntjes, maar er is nog een lange weg te gaan.
Jan Kees de Jager
Read more ...