Palestijns verzet krijgt nieuwe impulsen

Source: A.H. (Anja) Meulenbelt i, published on Friday, May 13 2011.
Palestijns verzet krijgt nieuwe impulsen
Bron: Blog Anja Meulenbelt

Er is een nieuw elan te merken in het Palestijns verzet (zie ook de filmpjes hieronder). Een nieuwe vastberadenheid. Veel Palestijnen hebben zich moedeloos gevoeld door een gebrek aan inspirerend leiderschap, door de gevechten tussen Hamas en Fatah. Dat die proberen om weer tot eendrachtigheid te komen is een reden voor voorzichtige nieuwe hoop.

Maar in Gaza en de Westoever is het vooral de jeugd die in beweging komt, mede geinspireerd door de Arabische Lente. Op de Westoever is het vooral het geweldloze verzet tegen de muur dat een goed voorbeeld geeft. Het verzet van de Bedoeinen tegen hun verdrijving in de Negev, ook principeel geweldloos, geeft inspiratie. En in Israel zelf is de Palestijnse bevolking deze week begonnen aan een reeks van demonstraties om de Nakba te herdenken.

In de Galilea namen duizenden Palestijnen deel aan een mars tussen twee van de verwoeste dorpen. Ze droegen borden mee van de vierhonderd ‘verdwenen’ Palestijnse dorpen. Zie het Alternative Information Center, hier.

 
Palestijns verzet krijgt nieuwe impulsen
Bron: Blog Anja Meulenbelt

(Vrouwen in Gaza bij het vieren van het verzoeningscontract van Fatah en Hamas)

Zie meer: hier en hier en hier

En een artikel in The Guardian: Reinventing the Palestinian struggle, hier.