GroenLinks geschokt door homofoob geweld in Montenegro

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Tuesday, May 17 2011.

Europarlementariër Marije Cornelissen is geschokt door een traangasaanval op het publiek maandag bij een concert ter ere van de internationale dag tegen homofobie in Podgorica, Montenegro. De aanwezigen, waaronder een Europarlementariër, werden bekogeld met traangasbommen en moesten het terrein verlaten. Naar aanleiding van het incident is de allereerste gay pride in Podgorica, gepland voor 31 mei, afgelast door de organisatoren. Zij durven het niet aan omdat zij de regering onvoldoende vertrouwen om garant te staan voor de veiligheid van de deelnemers.

“Het is afschuwelijk dat zoiets gebeurt in een land dat kandidaat is voor toetreding tot de Europese Unie”, zegt Cornelissen. “In een Europese democratie moeten bezoekers van een concert tegen homofobie of van een gay pride zich veilig kunnen voelen. Dat uitgerekend vandaag op de internationale dag tegen homofobie, de organisatoren zich gedwongen voelen om de gay pride af te blazen is extra wrang.”

Cornelissen roept de Montenegrijnse autoriteiten op om er alles aan te doen om de gay pride op 31 mei toch door te laten gaan: “Als kandidaat-lidstaat van de Europese Unie zou Montenegro alles op alles moeten zetten om te laten zien dat ze de Europese antidiscriminatiewetwetgeving serieus neemt.”

In de pers heeft de regering aangegeven geen reden te zien voor de afgelasting. Cornelissen hoopt dat zij in goed overleg met de organisatoren kunnen zorgen dat de Montenegrijnse gay pride alsnog een veilige viering van diversiteit wordt.