Een gelukkige vijfde verjaardag voor ".eu"

Source: European Parliament (EP) i, published on Wednesday, May 18 2011, 14:08.

In het begin was er ".com", gevolgd door ".org", ".int" en nog vele andere dots in het webuniversum. De EU i heeft zijn eigen dot, namelijk ".eu" en vijf jaar na de lancering ervan nadert het een totaal van 3,5 miljoen registraties. ".eu" werd toegankelijk voor het publiek op 7 april 2006 en vierde vorige maand zijn vijfde verjaardag in Straatsburg tijdens de Plenaire Vergadering i.

De vijfde verjaardag van ".eu" werd gevierd in het bijzijn van zo'n 130 europarlementsleden i en van de organisatie, "EURid".

Arlene McCarthy i (S&D i, VK) zegde tijdens de verjaardagsviering in Straatsburg: "In het begin werd ".eu" met scepsis ontvangen en velen zaten met de vraag of het een toegevoegde waarde zou leveren, maar vandaag kan ik u de boodschap brengen dat ".eu" wel degelijk voor efficiëntie en voordelen heeft gezorgd."

Het hoofd van EURid zei: " De dag van de lancering van ".eu" zal ik nooit vergeten. Het was immers de grootste lancering in de geschiedenis van de topdomeinnamen."

De Europese instellingen i waren de eersten om gebruik te maken van ".eu" door over te schakelen van ".int" naar ".eu". Sindsdien heeft ".eu" zijn intrede gedaan in tal van andere organisaties.

".eu" wordt ook op creatieve manieren gebruikt. Zo wordt het bijvoorbeeld vaak gebruikt voor persoonlijke websites uit Roemenië of Portugal omdat "eu" in die landen op dezelfde manier uitgesproken wordt als het Engelse voornaamwoord "I".

De laatste vijf jaar steeg het gebruik gelijkmatig met een gemiddelde van enkele honderden registraties per dag. Duitsland (gevolgd door Nederland, het VK, Frankrijk en Italië) is met meer dan een miljoen registraties over de laatste vijf jaar de grootste markt en bezit al meer sites geregistreerd onder ".eu" dan onder ".de".

De snelst groeiende markten zijn Estland, Polen, Slowakije en Litouwen, waar ".eu" concurreert met ".com" voor de tweede plaats (na de populairste dot, namelijk de nationale domeinnaam") te bemachtigen.

Op de lijst van de meest populaire domeinen binnen de EU staat ".eu" op de vierde plaats en op wereldvlak neemt het reeds de negende plaats in.

Indien u meer informatie wenst over het registeren van je eigen .eu domeinnaam, vindt u verder informatie op de website van EURid.