Huisarts moet bereikbaar zijn

Source: A.H. (Attje) Kuiken i, published on Wednesday, May 18 2011.
Huisarts moet bereikbaar zijn
Bron: Partij van de Arbeid

Het is onacceptabel dat in geval van spoed huisartsen niet direct bereikbaar zijn. Het kan gaan om situaties op leven of dood. Ik vind dat iemand die niet aan de eis van de bereikbaarheid wil voldoen geen goede huisarts kan zijn. De PvdA wil dat deze huisartsen op een zwarte lijst worden geplaatst en geen zorg mogen verlenen.

Huisartsen moeten in geval van spoed binnen 30 seconden bereikbaar zijn. Dat is een harde eis die de sector zichzelf heeft opgelegd en waaraan elke huisartspraktijk moet voldoen. Uit een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) blijkt dat een kwart van de huisartsenpraktijken te laat de telefoon opneemt bij een spoedoproep.

In de afgelopen jaren is de bereikbaarheid van huisartsen weinig verbeterd. Het is dan ook tijd voor concrete maatregelen. Ik vind het goed dat de inspectie inmiddels is begonnen met handhavende maatregelen. Binnen twee maanden moeten de huisartsen de zaken op orde hebben, want anders krijgt het merendeel een boete van 2000 euro per week die kan oplopen tot 30.000 euro.

Er is ook geen excuus voor huisartsen om niet tijdig bereikbaar te zijn. Als een huisarts zelf niet bereikbaar is, moet dat toch opgevangen kunnen worden door collega’s of de spoedhulp. Daar is ook geld voor beschikbaar gesteld. Van de brandweer en politie verwacht je ook dat ze tijdig beschikbaar zijn. Dat is voor de huisarts niet anders.

Hier kan je je commentaar kwijt

Reacties

Lees alle reacties op dit artikel. Om zelf te reageren dient u javascript aan te zetten in uw browser.

Nu op pvda.nl

» Ga naar de homepage

Iedereen doet mee

» Ontdek wat jij kunt doen

Op de agenda

» De complete agenda

De PvdA

Handig

Doe mee

Publicaties

Sociaal

copyright © 2009 PvdA | developed by mangrove